Ciasto czekoladowo-cukiniowe
Bardzo czekoladowe, puszyste ciasto. Lekko wilgotne, a jednocześnie sprężyste. Pyszne !
W sam raz na niedzielę.
przepis - Strawberries from Poland
Składniki :
- 120 ml oleju
- 240 g mąki
- 60 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 duże jajka
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 350 g cukinii startej razem ze skórką na tarce o grubych oczkach
- posiekana 100 g tabliczka czekolady ( u mnie mleczna )
W misce wymieszać suche składniki : mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól.
W drugiej misce wymieszać dokładnie olej z cukrem pudrem, następnie dodać kawę i jajka, zmiksować.
Do masy jajecznej wlać 2/3 suchych składników i delikatnie wymieszać - nie za długo, tylko do połączenia składników.
Do miski z pozostałą częścią mąki wrzucić cukinię (wraz z sokiem, który puściła) i posiekaną czekoladę, wymieszać, aż proszek oblepi składniki. Wymieszać z resztą ciasta (do połączenia składników).
Wlać ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25-26 cm [użyłam kwadratowej formy o boku 24 cm]. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-50 minut [do suchego patyczka].