Ciasto czekoladowe z truskawkami
Ciasta z truskawkami to teraz podstawa ;). Uwielbiam. A jeśli jest dodatkowo czekoladowe, wilgotne i mięciutkie to tym bardziej. Ciasto można zrobić z polewą czekoladową, można także z innymi owocami. Póki co stawiam na truskawki, ale myślę, że można spróbować np z malinami i będzie również pyszne. Moje wyszło dość mocno wilgotne. Polecam!
Źródło przepisu: I love bake
Składniki:
*1 3/4 szklanki mąki
*1 szklanka cukru
*4 łyżki kakao
*4 duże jajka
*1/2 szklanki mleka
*1 szklanka oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
*300-400 g truskawek
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.
Ciasto można polać polewą czekoladową, ja tego nie robiłam.
Smacznego :)