Ciasto czekoladowe z truskawkami i kardamonem

Ciasto czekoladowe z truskawkami i  kardamonem

Ubywające z zamrażalnika owoce przypominają mi, że z każdym wyciągniętym woreczkiem jest już coraz bliżej lata. Z ubiegłorocznych zapasów zostało mi juz niewiele ale jeszcze kilka wypieków na pewno zrobię. Dzisiaj zapraszam na ciasto z truskawkami i kardamonem. Ciasto jest  z tych wilgotnych więc powinno znaleźć sporo zwolenników.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z truskawkami i  kardamonem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 200 g gorzkiej  czekolady połamanej na kawałeczki
  • 230 g masła
  • 1,5 łyżki kardamonu
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. bardzo drobnego cukru
  • 1 łyżka kawy
  • 2/3 szkl. mąki
  • 1 szkl. truskawek (mogą być mrożone)
  • cukier puder do posypania

Czekoladę , masło i kawę  rozpuścić w kąpieli wodnej.  Odstawić na bok i trochę przestudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną , gęstą , kremową masę. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Mąkę przesiać z kardamonem i dodać do masy , ostrożnie mieszając. Ciasto wlać do tortownicy (25 cm średnicy) , natłuszczonej i wyłożonej na dnie pergaminem. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki.  Piec w temp. 180 st.C przez 35-45 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów