Ciasto czekoladowe z truskawkami i kardamonem
Ubywające z zamrażalnika owoce przypominają mi, że z każdym wyciągniętym woreczkiem jest już coraz bliżej lata. Z ubiegłorocznych zapasów zostało mi juz niewiele ale jeszcze kilka wypieków na pewno zrobię. Dzisiaj zapraszam na ciasto z truskawkami i kardamonem. Ciasto jest z tych wilgotnych więc powinno znaleźć sporo zwolenników.
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałeczki
- 230 g masła
- 1,5 łyżki kardamonu
- 5 jajek
- 1/2 szkl. bardzo drobnego cukru
- 1 łyżka kawy
- 2/3 szkl. mąki
- 1 szkl. truskawek (mogą być mrożone)
- cukier puder do posypania
Czekoladę , masło i kawę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok i trochę przestudzić. Jajka ubić z cukrem na jasną , gęstą , kremową masę. Delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Mąkę przesiać z kardamonem i dodać do masy , ostrożnie mieszając. Ciasto wlać do tortownicy (25 cm średnicy) , natłuszczonej i wyłożonej na dnie pergaminem. Na wierzchu ciasta ułożyć truskawki. Piec w temp. 180 st.C przez 35-45 minut. Podawać posypane cukrem pudrem.
Smacznego:)