Ciasto czekoladowe z truskawkami

                       Ciasta z truskawkami to teraz podstawa ;). Uwielbiam. A jeśli jest dodatkowo czekoladowe, wilgotne i mięciutkie to tym bardziej. Ciasto można zrobić z polewą czekoladową, można także z innymi owocami. Póki co stawiam na truskawki, ale myślę, że można spróbować np z malinami i będzie również pyszne. Moje wyszło dość mocno wilgotne. Polecam!

Źródło przepisu: I love bake

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 3/4 szklanki mąki

*1 szklanka cukru

*4 łyżki kakao

*4 duże jajka

*1/2 szklanki mleka

*1 szklanka oleju

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

*300-400 g truskawek

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać razem z proszkiem oraz kakao. Jajka zmiksować razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Następnie powoli wlewać mleko oraz olej. Na koniec stopniowo połączyć z suchymi składnikami. Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć połówki truskawek (rozcięciem do dołu). Piec w temp. 180 C przez około 40-50 min do tzw. suchego patyczka.

Ciasto można polać polewą czekoladową, ja tego nie robiłam.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy