Ciasto czekoladowe z malinami

Mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z dodatkiem kwaskowatych malin, polane czekoladową polewą - to nie lada gratka dla każdego czekoholika :)

przepis znalazłam u Joli .

 

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 125 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 155 ml wody
  • 12 g gorzkiego kakao
  • pół łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 160 g cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 duże jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • szklanka malin (użyłam mrożonych)
  • 130-150 g czekolady
  • kilka łyżek śmietanki kremówki (3-4)

 

Masło, wodę, kakao, połamaną na drobne kawałki czekoladę, kawę i cukier umieścić w rondelku. Podgrzewać na małym ogniu (cały czas mieszając) do rozpuszczenia się składników. Odstawić do ostudzenia na 15-20 minut.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą.

Do ostudzonej czekoladowej masy dodać jajko i ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem, miksować przez ok.1 minutę (masa ma być gładka).

Masę wlać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 20 cm lub do keksówki o wymiarach 25x7 cm. Ciasto posypać równomiernie malinami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok.45-50 minut.

Po tym czasie sprawdzić, czy ciasto się upiekło wbijając wykałaczkę w jego środek - jeżeli patyczek jest oblepiony masą, należy nieco wydłużyć czas pieczenia (moje ciasto musiało spędzić nieco więcej czasu w piekarniku).

Upieczone ciasto ostudzić, a następnie polać polewą: posiekaną czekoladę włożyć do małego rondelka wraz ze śmietanką i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Wymieszać i rozsmarować na cieście. Odstawić do zastygnięcia.

 

 

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 


Kategorie przepisów

Podobne przepisy