Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym

Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym i malinami w galaretce. Warstwa ciasta czekoladowe, lekki krem i do tego świeże owoce.
Ciasto czekoladowe jest proste w wykonaniu. Lekkie, wilgotne i zaraz puszyste. Warstwa kremu karpatkowego słodka i niezwykle delikatna. Całość przykryta dla kontrastu owocami sezonowymi. Poza latem możesz wykonać z owocami mrożonymi.
Ciasto czekoladowe z kremem karpatkowym to świetny pomysł nie tylko na uroczystości, ale także święta.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.
CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM KARPATKOWYM
SKŁADNIKI NA CIASTO CZEKOLADOWE:
- 1 1/3 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 150 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki mleka
- 4 jajka
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA MASĘ KARPATKOWĄ:
- 700 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
- 300 g masła, temp. pokojowa
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
DODATKOWO:
- 2 x galaretka malinowa, proszek
- 700 ml gorącej wody
- ok. 400-500 g malin świeżych lub mrożonych
* 1 szklanka o pojemności 250 ml.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Galaretki zalewamy gorącą wodą, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta, aż do lekkiego stężenia.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. W rondelku podgrzewamy do rozpuszczenia masło, przesiane kakao, cukry oraz mleko. Zostawiamy do wystudzenia. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do masy kakaowej razem z suchymi składnikami i lekko mieszamy. Białka miksujemy razem ze szczyptą soli na sztywną piankę. Delikatnie łączymy z masą kakaową. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175 C przez około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. 500 ml mleka podgrzewamy z cukrami, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy i wlewamy cały czas mieszając do gorącego mleka. Podgrzewamy, aż powstanie gęsty budyń. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy przez chwilkę, następnie dodajemy po łyżce budyń. Śmietankę miksujemy na gęstą masę i delikatnie mieszając dodajemy po łyżce do kremu. Wykładamy na ciasto czekoladowe. Obsypujemy malinami i wykładamy tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.