Ciasto czekoladowe z gruszkami

Sady , targi i stragany obfitują w przepysznym gruszkach!

Każdego roku z niecierpliwością wyczekuję jesieni, by móc cieszyć się ich smakiem.

Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.

Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej kawki jak i słodkości na rodzinne przyjęcie.

Polecam!

 Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

* masło – 100 g

* cukier drobny – 10 łyżek

* mąka pszenna – 10 łyżek

* jajko – 3 szt

* proszek do pieczenia -1 łyżeczka

* gruszki – 3 duże szt

* kakao – 2 łyżki

* czekolada mleczna – 100 g

* śmietana 36% – 1 szkl

* żelatyna – 1 łyżka

* polewa czekoladowa

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miękkie masło ucieramy z cukrem na krem, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 jajku.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto dzielimy na 2 części.

Do jednej dodajemy kakao i posiekaną czekoladę – mieszamy.

Gruszki obieramy , kroimy w kostkę.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, zalewamy jasnym ciastem, wygładzamy.

Na wierzch wyciągamy ciasto czekoladowe i układamy pokrojone gruszki.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 45 minut.

Wyjmujemy , dobrze studzimy.

Śmietanę 36% ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy rozpuszczoną ( dokładnie! ) w 2 łyżkach gorącej wody żelatynę i dokładnie mieszamy.

Pokrywamy wystudzone ciasto i władamy do studzenia.

Przed podaniem dekorujemy polewą czekoladową.

Zajadamy!

Pycha!

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z gruszkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy