Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami
Składniki
- 250 ml maślanki
- 200 g mąki tortowej
- 140 g cukru (najlepiej trzcinowego)
- 125 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowego
- 60 g mielonych migdałów
- 40 g kakao
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 4 brzoskwinie
- garść płatków migdałowych
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do pieczenia 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Brzoskwinie przekroić na połówki. Usunąć pestki, następnie owoce pokroić na mniejsze kawałki.
Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać olej, maślankę i jajka. Wszystko szybko wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na górze równomiernie rozsypać owoce. Całość posypać płatkami migdałów. Piec ok. 40 min.
Porada:
Brzoskwinie można zamienić na wiśnie.
Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.com