Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami     Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z brzoskwiniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 250 ml maślanki
  • 200 g mąki tortowej
  • 140 g cukru (najlepiej trzcinowego)
  • 125 ml oleju Oliwier arachidowo-rzepakowego
  • 60 g mielonych migdałów
  • 40 g kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 4 brzoskwinie
  • garść płatków migdałowych

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzać do 170°C. Formę do pieczenia 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Brzoskwinie przekroić na połówki. Usunąć pestki, następnie owoce pokroić na mniejsze kawałki.

Mąkę przesiać z proszkiem, sodą i kakao. Wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać olej, maślankę i jajka. Wszystko szybko wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Na górze równomiernie rozsypać owoce. Całość posypać płatkami migdałów. Piec ok. 40 min. 

 

Porada:

Brzoskwinie można zamienić na wiśnie. 

 

Przepis pochodzi z www.pelnytalerz.com

Kategorie przepisów