Ciasto czekoladowe pachnące piernikiem

Moje ulubione ciasto czekoladowe, tym razem z dodatkiem przyprawy do piernika. Pyszne, mięciutkie, pachnące świętami. Dodałam też trochę suszonych śliwek. Myślę, że gdybyście mieli mało czasu przed świętami, to akurat to ciasto byłoby świetnym rozwiązaniem. Robi się dosłownie w kilkanaście minut i zawsze się udaje.
Składniki na ciasto czekoladowe pachnące piernikiem:
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 pełna łyżka przyprawy do piernika
- 100 g. suszonych śliwek
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady mlecznej
- 4 łyżki śmietanki 30%
Jak zrobić ciasto czekoladowe pachnące piernikiem?
Suszone śliwki pokroić na małe kawałki.
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej.
Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką.
Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i przyprawę do piernika.
Ponownie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (32x23).
Na wierzch wyłożyć kawałki śliwek, lekko wcisnąć.

Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
180 stopni, piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą.
Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
aż powstanie gładka polewa.


