Ciasto czekoladowe bez mąki
Są jakieś czary we wszelkim gotowaniu: w doborze składników, w łączeniu ich, ucieraniu, roztapianiu, dolewaniu, zaprawianiu. (...) Korzenie roślin i środki aromatyczne przydają subtelności czarom bardziej zmysłowym. I po części właśnie chwilowość tych czarów tak mnie zachwyca. Tyle kunsztu i doświadczenia, tyle starannej pracy wkłada się w przyjemność, która może trwać tylko chwilę.... Joanne Harris "Czekolada"
Na śniadanie podałam ciasto czekoladowe aromatyczne, pachnące wanilią i migdałami, wilgotne, sprężyste, chrupiące i miękkie, puszyste i wilgotne. Pełne kontrastów. W parze z pyszną waniliową bitą śmietaną smakuje cudownie czarująco. Przepis zrodzony we francuskiej szkole Le Cordon Bleu. To ciasto plus gorąca kawa, to marzenie. :-))
Ciasto czekoladowe bez mąki
150 g brązowego cukru
225 g masła, miękkiego
4 jajka, osobno białka i żółtka
200 g dobrej ciemnej czekolady startej na tarce na grubych oczkach (u mnie Lindt)
230 g zmielonych migdałów (mielę w młynku do kawy)
2 i 1/2 łyżki cukru pudru
2 łyżki płatków migdałowych
Krem Chantilly:
300 ml śmietanki 30%, do ubicia
kilka kropel esencji waniliowej
2 łyżki cukru pudru
Okrągłą formę do ciasta (23 l. 25 cm) smaruję cienko masłem i wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik włączam i podgrzewam do 150 stopni.
W dużej misce ucieram na krem masło z cukrem. Potem dodaję, po jednym żółtku i za każdym razem bardzo dokładnie miksuję.
Teraz wsypuję czekoladę i mieszam dokładnie łyżką, a potem to samo robię po wsypaniu zmielonych migdałów.
Ubijam pianę z białek. Wsypuję do niej cukier puder i miksuję. Pianę dodaję w czterech partiach do masy w misie, za każdym razem dokładnie mieszając. Mieszam, aż znikną białe smugi, ale nie za długo, by masa nie opadła.
Masę przelewam do tortownicy, wyrównuję. Piekę przez ok. 50 minut.
Z formy wyjmuję ciasto , jak już ostygnie.
Miksuję śmietankę z cukrem i esencją. Przed podaniem przechowuję ją w lodówce. Krem ten bardzo dużo dobrego podarowuje smakowi ciasta. Pięknie łączę sie ze sobą te dwa smaki i konsystencje.
Kroję ciasto w trójkąty i podaję wraz z kremem, posypane płatkami migdałów.
* źródło - "Czekolada" wyd. Konemann