Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym
            
 
 
 
 
 Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny. 
 Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto. 
 Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło sie upiec w zwykłej tortownicy. 
 Ja mam na szczęście małą ok 19 cm tortownicę, wiec miałam w czym upiec ciasto. 
 
 
 
 
 
 
 Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na mała foremkę.
 
 4 jaja
 125 gram miękkiego masła 
125 gram cukru 
150 gram mąki
 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki soku z cytryny olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny
 
 Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok 45 minut. 
 
 
 Krem ( składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)
 małe opakowanie serka mascrpone
 50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
 2 pełne łyżki lemon curd
 skórka z otartej cytryny
 Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.
 Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:
 pół szklanki gorącej wody
 łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam)
 sok z połówki cytryny
 Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.