Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym

Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym


Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przepis na samo ciasto pochodzi z opakowania drobnego cukru Diamant drobny.
Jednak z podanych sadników wychodzi maleńkie ciasto.
Proponuję podwoić składniki, aby ciasto mogło sie upiec w zwykłej tortownicy.
Ja mam na szczęście małą ok 19 cm tortownicę, wiec miałam w czym upiec ciasto.




Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jaja i masło o temperaturze pokojowej. Podwój liczbę składników jeśli chcesz, aby ciasto było upieczone w zwykłej tortownicy. Z poniższych wystarcza na mała foremkę.

4 jaja
125 gram miękkiego masła
125 gram cukru
150 gram mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny olejek cytrynowy lub otarta skórka z cytryny

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Miękkie masło utrzeć porządnie z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Wlać sok z cytryny i olejek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Teraz delikatnie po łyżce dodawać pianę z białek i mieszać już łyżką. Wylać ciasto na wysmarowana i oprószoną małą tortownicę. Piec w 170 ok 45 minut.
Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z kremem cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Krem ( składniki na krem podane do małej formy - podwój liczbę składników kremu jeśli robisz większą wersję ciasta)
małe opakowanie serka mascrpone
50 ml limoncello lub innego alkoholu może być wódka żubrówka
2 pełne łyżki lemon curd
skórka z otartej cytryny
Składniki kremu mieszany ze sobą trzepaczką.
Ciasto przekrawamy na pół i nasączamy ponczem:
pół szklanki gorącej wody
łyżka miodu z akacji u mnie cytrynowy ( bo akurat taki miałam)
sok z połówki cytryny
Warstwy ciasta przełóż krem i dekoruj wierzch jak lubisz.

Kategorie przepisów