Ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką
Cytrynowe ciasto zobaczyłam na blogu Cakemania Justynki :) Bardzo lubię cytrynowe wypieki, kojarzą mi się z latem, z orzeźwieniem i cudnym zapachem cytryn. Ogólnie to ja chyba wszystko lubię he he ;) Ukochanemu bardzo smakowało wraz z popołudniową kawką. Cukrowa kruszonka jest niesamowita !
Składniki:
*250g niesolonego masła
*200g drobnego cukru
*2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny
*4 jajka
*250g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/4 łyżeczki soli
*2 łyżki soku z cytryny
na kruszonkę: 110g cukru, 60ml soku z cytryny
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem do uzyskania lekkiej puszystej masy. Dodać skórkę z cytryny, a następnie po jednym jajku, za każdnym razem dobrze ubijając.
Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i przesiać do masy. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać łyżką.
Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy (ja piekłam w keksowej), wygładzić powierzchnię ciasta.
Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 1 godzinę i 20 minut lub do tzw "suchego patyczka", piekłam troszkę krócej.
Zrobić kruszonkę : zmieszać cukier z sokiem z cytryny (cukier nie powinien się rozpuścić). Używając pędzelka szybko posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta.
Smacznego :)