Ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką

Cytrynowe ciasto zobaczyłam na blogu Cakemania Justynki :) Bardzo lubię cytrynowe wypieki, kojarzą mi się z latem, z orzeźwieniem i cudnym zapachem cytryn. Ogólnie to ja chyba wszystko lubię he he ;) Ukochanemu bardzo smakowało wraz z popołudniową kawką. Cukrowa kruszonka jest niesamowita !

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*250g niesolonego masła

*200g drobnego cukru

*2 łyżeczki drobno otartej skórki z cytryny

*4 jajka

*250g mąki

*2 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/4 łyżeczki soli

*2 łyżki soku z cytryny

na kruszonkę: 110g cukru, 60ml soku z cytryny

Wykonanie:

Utrzeć masło z cukrem do uzyskania lekkiej puszystej masy. Dodać skórkę z cytryny, a następnie po jednym jajku, za każdnym razem dobrze ubijając.

Połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sól i przesiać do masy. Dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać łyżką.

Przełożyć masę do wysmarowanej masłem formy (ja piekłam w keksowej), wygładzić powierzchnię ciasta.

Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 1 godzinę i 20 minut lub do tzw "suchego patyczka", piekłam troszkę krócej.

Zrobić kruszonkę : zmieszać cukier z sokiem z cytryny (cukier nie powinien się rozpuścić). Używając pędzelka szybko posmarować wierzch jeszcze ciepłego ciasta.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cytrynowe z cukrową kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy