Ciasto cynamonowo-powidłowe
Jakoś nie mam nastroju na święta. Niby jest pięknie i biało za oknem, niby stragany Bożonarodzeniowe na Rynku są piękne jak zawsze, niby kupiłam sobie prawdziwą, małą choinkę do swojego pokoju. Ale głowę mam cały czas zaprzątniętą niepokojem o moją pracę inżynierską i zbliżające się egzaminy końcowe...
Takie ciasta jak to, pozwalają mi zapomnieć na chwilę o stresach. To pachnie rozkosznie cynamonem, w smaku przebija się nuta powideł, no i ta orzechowo-karmelowa masa na wierzchu... Idealnie pasuje do kubka gorącej herbaty albo bezalkoholowego Gloggu, który kupiłam w Ikei :)
CIASTO CYNAMONOWO-POWIDŁOWE
2 i 2/3 szklanki mąki,
5 dużych lub 6 mniejszych jajek,
2/3 szklanki cukru,
5 łyżek powideł śliwkowych,
1/2 szklanki oleju,
1,5 łyżeczki sody,
4 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
polewa orzechowa:
200g orzechów włoskich,
pół szklanki cukru,
50g masła,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, olej, powidła i wszystko starannie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.
Polewa orzechowa: Masło stopić w rondlu o grubym dnie, dodać cukier i grubo posiekane orzechy, chwilę razem przesmażyć, mieszając. Wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i nabierze ciemniejszej barwy (ok. 20-30 minut). Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na cieście.
(przepis od suri)
Takie ciasta jak to, pozwalają mi zapomnieć na chwilę o stresach. To pachnie rozkosznie cynamonem, w smaku przebija się nuta powideł, no i ta orzechowo-karmelowa masa na wierzchu... Idealnie pasuje do kubka gorącej herbaty albo bezalkoholowego Gloggu, który kupiłam w Ikei :)
CIASTO CYNAMONOWO-POWIDŁOWE
2 i 2/3 szklanki mąki,
5 dużych lub 6 mniejszych jajek,
2/3 szklanki cukru,
5 łyżek powideł śliwkowych,
1/2 szklanki oleju,
1,5 łyżeczki sody,
4 łyżeczki cynamonu,
szczypta soli
polewa orzechowa:
200g orzechów włoskich,
pół szklanki cukru,
50g masła,
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem, olej, powidła i wszystko starannie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do formy 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy.
Upieczone i wystudzone ciasto polać polewą.
Polewa orzechowa: Masło stopić w rondlu o grubym dnie, dodać cukier i grubo posiekane orzechy, chwilę razem przesmażyć, mieszając. Wlać mleko skondensowane i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zgęstnieje i nabierze ciemniejszej barwy (ok. 20-30 minut). Jeszcze ciepłą polewę rozsmarować na cieście.
(przepis od suri)