Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą

 Zdjęcie - Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Korzenny Tydzień u Ptasi czas zacząć i u mnie. Uwielbiam takie pachnące akcje. Przyprawy korzenne kojarzą mi się świątecznie, ciepło, nastrojowo. Uwielbiam je czuć, uwielbiam dodawać do wypieków, a potem czuć, jak pachnie ciasto rosnące w piekarniku. O tak, te przyprawy mają coś magicznego w sobie, coś co sprawia, że oczyma wyobraźni widzę puchową kołderkę za oknem, mróz na gałęziach drzew i sanie, które ciągną renifery ;) Spokojnie, za zimą to ja nie tęsknię, choć urok swój ma, bo jak już jest to mi się podoba. Jednak to już koniec listopada i czas, kiedy zaczynam myśleć o Świętach Bożego Narodzenia. Korzenny zapach w moim domu sprawił, że zaczęłam czekać jeszcze mocniej, a to czekanie na święta jest najcudniejsze :)

               Dziś u mnie ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą, ciasto, które w zeszłym roku wypatrzyłam u Liski. Doczekało się swojego wypieku i jest - pyszne, pachnące cynamonem, z dodatkiem czekolady, z chrupką bezą (która u mnie niestety opadła) obsypaną cynamonową kruszonką... mmmm...pyszne!

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto:

*125g masła

*2/3 szklanki cukru

*2 żółtka

*1 jajko

*100g dowolnej czekolady

*1,5 szklanki mąki

*1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

*1 łyżeczka cynamonu

*2/3 szklanki mleka

 

Składniki na bezę:

*2 białka

*1/2 szklanki miałkiego cukru

 

Składniki na kruszonkę:

*1 łyżeczka cukru

*1/2 łyżeczki cynamonu (dałam 1 łyżeczkę)

*1 łyżka wiórków kokosowych

*1/4 szklanki płatków migdałowych (pominęłam)

 

Wykonanie:
Kwadratową formę o boku 23 cm (robiłam w tortownicy o śr. 23 cm) wysmarowac masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i cukier utrzec do białości, dodawać kolejno żółtka, jajko. Dodać pokrojoną bardzo drobno (lub startą na tarce) czekoladę i na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem oraz mleko. Wlać masę do przygotowanej formy.

Zrobić bezę: białka ubić do czasu aż zaczną tężeć (nie na sztywno), dodawać powoli cukier i ubijać aż się wszystko dokładnie połączy (ok. 2 minuty). Bezę wylać na masę.

Zrobić kruszonkę: wymieszać wszystkie składniki i posypać nimi bezę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopni C. Piec 45 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu pokroić ciasto bardzo ostrym nożem na kwadraty.
Smacznego !

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto cynamonowe z chrupiącą bezą   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebek do odrywania z czekoladą
2

Chlebek do odrywania z czekola…

Dzi Dzi
karmelowy

Tort z kremem czekoladowym

Tort z kremem czekoladowym

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka truflowe

Ciasteczka truflowe

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Soczyste ciasto czekoladowe z wiśniami
7

Soczyste ciasto czekoladowe z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Diabelskie ciasto czekoladowe
4

Diabelskie ciasto czekoladowe

Wypieki Pauli Wypieki Pauli
Wypieki Pauli

Tort czekoladowy
9

Tort czekoladowy

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis