Ciasto cukiniowe
Pomysłów na wykorzystanie cukinii jest sporo, chociaż nie tak wiele jak z moją ukochaną dynią :-) Na blogu znajdziecie już przepisy na placuszki z cukinii, sałatkę z grillowanymi warzywami, zapiekankę z cukinii, zapiekankę ryżową z cukinią, roladki z cukinii… Teraz przyszedł jednak czas na coś słodkiego w postaci ciasta cukiniowego…:) Ciasto cukiniowe jest bardzo wilgotne i w smaku przypomina piernik. Dla mnie rewelacja! W dodatku bardzo proste do przygotowania. Z cukiniowych wypieków przygotowałam również muffinki czekoladowe i muffinki wytrawne -które wkrótce pojawią się na blogu- jednak to ciasto cukiniowe w tej chwili jest moim Nunber 1 :-) ! Zapraszam do wypróbowania!
Ciasto cukiniowe
Składniki na 2 chlebki: (wszystkie w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki świeżo startej cukinii (około 500 g)
- 150 g masła, roztopionego, przestudzonego
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej /u mnie szczypta mielonych goździków
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka posiekanych orzechów pekan lub włoskich
- 1 szklanka suszonej żurawiny (lub rodzynków)
- 4 łyżki mleka (opcjonalnie)
1. Cukinię opłukać, osuszyć i jeśli jest młoda to w całości zetrzeć na tarce. Jeśli stara to można wydrążyć środek i dopiero zetrzeć.
2. Mąkę pszenną i sodę przesiać i odstawić.
3. Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać startą cukinię (nie odciskałam jej, ponieważ ścierałam ja chwilkę przed dodanie…) i roztopione masło i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i przyprawy i delikatnie wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodać 4 łyżki mleka. Na koniec dodać bakalie (ja rodzynki wcześniej zalałam wrzątkiem i zostawiłam na pół godziny, następnie odcedziłam i ostudziłam) i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do 2 keksówek o wymiarach 10×20 cm każda, wysmarowanych wcześniej masłem i oprószonych mąką (lub wyłożonych papierem do pieczenia)
5. Piec w temperaturze 175ºC przez 45 – 60 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce, a następnie ciasta wyjąć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :-)
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-z-cukinia-zucchini-bread