Ciasto chałwowe bez pieczenia
Dzisiaj zaproponuję idealne na lato, ciasto bez pieczenia, z delikatną masą budyniowo-chałwową na herbatnikach kakaowych. Żeby smak nie był zbyt mdły, jedną z warstw stanowi lekko kwaskowaty dżem z czarnej porzeczki, który idealnie komponuje się z całością. Ciasto jest proste w przygotowaniu i na pewno warte wypróbowania. Najlepsze jest na 2 i 3 dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie warstwy dobrze się przegryzą.
Składniki:
- 600 g kakaowych herbatników Petit Beurre
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 200 g masła (miękkiego)
- 300 g chałwy waniliowej
- 100 g pokruszonej chałwy
- pokruszone sezamki
- 1/2 tabliczki tartej białej czekolady
Przygotować formę o wymiarach 20 x 30 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Układać warstwami:
- herbatniki,
- krem chałwowy (fot.3),
- herbatniki,
- dżem z czarnej porzeczki,
- krem chałwowy,
- herbatniki,
- krem chałwowy,
- herbatniki,
- krem chałwowy.
Źródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis