Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe, to ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych i kokosowego lukru, ciasto jest bajeczne i bardzo smaczne!

Przygotowując ciasto ucierane, trzeba zawsze pamiętać o składnikach na ciasto w temperaturze pokojowej, to podstawa udanego ciasta ucieranego! Jeśli chodzi o owoce użyte do ciasta, to dziś zaproponowałam brzoskwinie i śliwki, ale można wykorzystać dowolne owoce takie jak maliny, wiśnie lub gruszki. Połączenie puszystego ciasta z chrupiącą kruszonką i lekko kwaśnymi owocami posmakuje wam na pewno! Kiedy upiekłam ciasto po raz pierwszy, zostało zjedzone, zanim dokładnie wystygło i następnego dnia musiałam piec kolejne 🙂 wypróbowałam już wersję z malinami, porzeczkami czerwonymi i czarnymi wszystkie smakują wspaniale!

Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe

Pyszne ciasto ucierane z dodatkiem wiórków kokosowych, grubą kruszoną i lukrem z likierem kokosowym.

Rodzaj Desery Kuchnia Polish Keyword brzoskwinie, śliwki, wiórki kokosowe

Przygotowanie 15 minutes Gotowanie 45 minutes Razem 1 hour Porcje 10

Autor Anna Składniki

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 80 g masła miękkiego lub margaryny roślinnej
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 duże jajka
  • 130 g jogurtu naturalnego typ grecki, gęsty
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 250 g śliwek wypestkowanych i pokrojonych
  • 200 g brzoskwiń wypestkowanych i pokrojonych

Składniki na kruszonkę

  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 40 g masła

Składniki na lukier

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub soku z cytryny

Instrukcja Przygotowanie ciasta

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 st C z opcją górniej i dolnej grzałki.

  2. Cukier puder umieścić w szklance dodać likier lub sok i utrzeć na gęsty lukier w razie potrzeby dodać więcej płynu lub cukru pudru. Odstawić do czasu upieczenia ciasta, wierzch przykryć, aby nie zaschnął.

  3. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe, wymieszać i odstawić.

  4. W innej misce utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną puszystą masę, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodanym dokładnie zmiksować ciasto do połączenia się składników.

  5. Do otrzymanej masy dodać składniki suche na przemian z jogurtem naturalnym i skórką cytrynową, składniki mieszamy tylko do połączenia.

  6. Formę o wymiarach 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto równomiernie rozłożyć i wyrównać na całej powierzchni. Na wierzchu ciasta rozłożyć śliwki i brzoskwinie, a na nie rozsypać grubo sklejoną kruszonkę. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 45 minjut, oczywiście przed wyjęciem sprawdzić ciasto przy pomocy patyczka czy jest upieczone. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i po delikatnim przestudzeniu polać lukrem.

  7. Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto brzoskwiniowo-śliwkowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Za przepis dziękuję Pani Kasi 🙂

Podobne przepisy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto ucierane na maślance z brzoskwiniami
2

Ciasto ucierane na maślance z…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Piegusek z brzoskwiniami

Piegusek z brzoskwiniami

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kruche ciasto owocowe

Kruche ciasto owocowe

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Prosty placek z morelami i lawendą
2

Prosty placek z morelami i law…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto na maślance z brzoskwiniami
2

Ciasto na maślance z brzoskwin…

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Ciasto z brzoskwiniami (i szczyptą cynamonu)
2

Ciasto z brzoskwiniami (i szcz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty