Ciasto brzoskwiniowe

Ciasto  brzoskwiniowe

Zdjęcie - Ciasto  brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto  brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto  brzoskwiniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

240 g mąki pszennej

150 g cukru

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

150 g/110 ml mleka

łyżeczka pasty wanilii

1 jajko

85 g jogurtu naturalnego albo kwaśnej śmietany

65 g oleju

skórka starta z 1/2 cytryny

2-3 brzoskwinie

cukier gruby do posypania ciasta

W dwóch oddzielnych miskach wymieszać ze sobą składniki suche i składniki mokre.

Następnie dolać płyn do suchych składników i dokładnie wymieszać.

 Wylać masę do formy - ja użyłam okrągłej o średnicy 21 cm. Na wierzchu ułożyłam ćwiartki brzoskwini. Wierzch posypałam grubym cukrem trzcinowym i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piekłam około 60 minut.

To wszystko. Genialnie proste i genialnie smaczne.

Kategorie przepisów