Ciasto biszkoptowe na żółtkach
To ciasto powstało z potrzeby zużycia większej ilości żółtek po bezach. A dodatkowo zostały mi jeszcze dwie bezy z poprzedniego dnia i postanowiłam je pokruszyć na polewę czekoladową.
Pięknie wyrasta, w sam raz wilgotne i ładnie się prezentuje. Może być bazą wielu ciast przekładanych i tortów.
Ja zamiast przekładać je kremem, postanowiłam oblać je czekoladą i posypać pokruszoną bezą.
A i zapomniałam dodać, że robi się je w mig!!!
Porcji: 12 kawałków
Składniki:
10-12 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 szklanki cukru
2 łyżki ekstraktu z wanilli
2 łyżki soku z cytryny
1 szklanka zimnej wody
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 170C i przygotuj okrągłą formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odłóż na bok.
- W misie miksera dobrze i na wysokich obrotach zmiksuj żółtka, aż zwiększą objętość. Następnie łyżka po łyżce dodawaj do nich cukier, cały czas miksując. Zobaczysz jak masa będzie robić się jaśniejsza i bardziej puszysta. Następnie już na małych obrotach dodaj sok z cytryny, wanilię i wodę.
- Teraz do masy jajecznej dodajemy mąkę, ponownie łyżka po łyżce, ciągle miksując na małych obrotach.
- Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 60 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.