Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

To ciasto powstało z potrzeby zużycia większej ilości żółtek po bezach. A dodatkowo zostały mi jeszcze dwie bezy z poprzedniego dnia i postanowiłam je pokruszyć na polewę czekoladową.

Pięknie wyrasta, w sam raz wilgotne i ładnie się prezentuje. Może być bazą wielu ciast przekładanych i tortów.

Ja zamiast przekładać je kremem, postanowiłam oblać je czekoladą i posypać pokruszoną bezą.

A i zapomniałam dodać, że robi się je w mig!!!

Zdjęcie - Ciasto biszkoptowe na żółtkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Porcji: 12 kawałków

Składniki:

10-12 żółtek

3 szklanki mąki pszennej

2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 szklanki cukru

2 łyżki ekstraktu z wanilli

2 łyżki soku z cytryny

1 szklanka zimnej wody

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170C i przygotuj okrągłą formę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Odłóż na bok.
  3. W misie miksera dobrze i na wysokich obrotach zmiksuj żółtka, aż zwiększą objętość. Następnie łyżka po łyżce dodawaj do nich cukier, cały czas miksując. Zobaczysz jak masa będzie robić się jaśniejsza i bardziej puszysta. Następnie już na małych obrotach dodaj sok z cytryny, wanilię i wodę.
  4. Teraz do masy jajecznej dodajemy mąkę, ponownie łyżka po łyżce, ciągle miksując na małych obrotach. 
  5. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy około 60 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Zdjęcie - Ciasto biszkoptowe na żółtkach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto biszkoptowe na żółtkach

Kategorie przepisów