Ciasto bezowe

Ci, co dobrze mnie znają, wiedzą, że nie przepadam za bezami. Wiedzą też jednak, że lubię eksperymenty i że zawsze ciągnie mnie, by spróbować czegoś nowego. Już dawno upatrzyłam więc sobie u Tessy Kiros („Ricordi in cucina, le ricette di una vita”) przepis na ciasto bezowe (wł. „meringa”) i jak tylko zostały mi białka do wykorzystania, to od razu zabrałam się do wykonania tego wypieku. Bardzo spodobał mi się pomysł, żeby ubitą pianę z białek wymieszać z posiekanymi orzechami – ja byłam jeszcze hojniejsza i do orzechów dodałam też inne bakalie. Autorka przepisu do masy bezowej dodała także pokruszone ciasteczka i/lub krakersy, ja nie miałam i beztrosko zastąpiłam je odrobiną mąki. Zakładałam, że wyjdzie z tego coś dobrego (sam koncept przypominał mi ciasteczka „brutti ma buoni”) i nie pomyliłam się: ciasto wyszło niepozorne, ale za to przepyszne! A jeszcze bardziej zyskuje na smaku i wyglądzie, gdy zostaje wzbogacone o dodatki: Tessa Kiros swoją "meringę" polała rozpuszczoną czekoladą, na to nałożyła bitą śmietanę, a potem posypała całość pięknymi truskawkami. Ja natomiast otuliłam swoją bezę pierzynką serowo-jogurtową i ułożyłam na wierzchu dorodne maliny. Powiem nieskromnie, że ciasto wyszło fantastyczne:) Polecam!

Zdjęcie - Ciasto bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Na ciasto:
• 4 białka• 160 g cukru• 1 łyżeczka aromatu waniliowego• 1 łyżka octu jabłkowego• 1 szklanka posiekanych bakalii• 3 łyżki mąki
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Okrągłą formę (moja miała średnicę 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (ja natłuściłam i wysypałam mąką). Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać aromat waniliowy i ocet, bardzo delikatnie wymieszać. Połączyć z posiekanymi bakaliami. Przelać masę do formy, wyrównać (można zrobić pośrodku niewielkie zagłębienie – wg mnie nie warto, bo beza i tak lekko opadnie). Piec 75-90 min. , aż ciasto stanie się złotobrązowe.
Na masę serowo-jogurtową:
• 300 g waniliowego serka homogenizowanego• 300 g chudego twarogu• 200 g gęstego jogurtu naturalnego• 1 łyżka żelatyny w proszku• ¼ szklanki ciepłej wody• cukier do smaku• dowolne owoce (u mnie: maliny)
Żelatynę wymieszać z wodą. Zmiksować razem twaróg, serek homogenizowany i jogurt. Dosłodzić do smaku. Dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją na cieście bezowym. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby wszystko dobrze zastygło.


Zdjęcie - Ciasto bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Bataty pieczone z pesto rukoli, fetą i płatkami migdałów
1

Bataty pieczone z pesto rukoli…

Beti Beti
kruche babeczki

Pasta z makreli i serka wiejskiego
1

Pasta z makreli i serka wiejsk…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pizza z powidłami śliwkowymi i kozim serem
1

Pizza z powidłami śliwkowymi i…

food² food²
Food Square

Tarta z brokułami  i serem feta
2

Tarta z brokułami i serem fet…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Przepisy z tych kategorii

Zapiekanka makaronowa z brokułem i serem
1

Zapiekanka makaronowa z brokuł…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Syrniki- twarogowe placuszki
1

Syrniki- twarogowe placuszki

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Roladki z łososia z rzeżuchą i twarożkiem
1

Roladki z łososia z rzeżuchą i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Sałatka z pomidorów z czarnuszką i serem korycińskim
1

Sałatka z pomidorów z czarnusz…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Awanturka – pasta z twarogu i wędzonej makreli

Awanturka – pasta z twarogu i…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu