Ciasto bezowe

Ci, co dobrze mnie znają, wiedzą, że nie przepadam za bezami. Wiedzą też jednak, że lubię eksperymenty i że zawsze ciągnie mnie, by spróbować czegoś nowego. Już dawno upatrzyłam więc sobie u Tessy Kiros („Ricordi in cucina, le ricette di una vita”) przepis na ciasto bezowe (wł. „meringa”) i jak tylko zostały mi białka do wykorzystania, to od razu zabrałam się do wykonania tego wypieku. Bardzo spodobał mi się pomysł, żeby ubitą pianę z białek wymieszać z posiekanymi orzechami – ja byłam jeszcze hojniejsza i do orzechów dodałam też inne bakalie. Autorka przepisu do masy bezowej dodała także pokruszone ciasteczka i/lub krakersy, ja nie miałam i beztrosko zastąpiłam je odrobiną mąki. Zakładałam, że wyjdzie z tego coś dobrego (sam koncept przypominał mi ciasteczka „brutti ma buoni”) i nie pomyliłam się: ciasto wyszło niepozorne, ale za to przepyszne! A jeszcze bardziej zyskuje na smaku i wyglądzie, gdy zostaje wzbogacone o dodatki: Tessa Kiros swoją "meringę" polała rozpuszczoną czekoladą, na to nałożyła bitą śmietanę, a potem posypała całość pięknymi truskawkami. Ja natomiast otuliłam swoją bezę pierzynką serowo-jogurtową i ułożyłam na wierzchu dorodne maliny. Powiem nieskromnie, że ciasto wyszło fantastyczne:) Polecam!

Zdjęcie - Ciasto bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
Na ciasto:
• 4 białka• 160 g cukru• 1 łyżeczka aromatu waniliowego• 1 łyżka octu jabłkowego• 1 szklanka posiekanych bakalii• 3 łyżki mąki
Rozgrzać piekarnik do 120 stopni. Okrągłą formę (moja miała średnicę 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (ja natłuściłam i wysypałam mąką). Ubić białka na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę, bardzo delikatnie wymieszać. Dodać aromat waniliowy i ocet, bardzo delikatnie wymieszać. Połączyć z posiekanymi bakaliami. Przelać masę do formy, wyrównać (można zrobić pośrodku niewielkie zagłębienie – wg mnie nie warto, bo beza i tak lekko opadnie). Piec 75-90 min. , aż ciasto stanie się złotobrązowe.
Na masę serowo-jogurtową:
• 300 g waniliowego serka homogenizowanego• 300 g chudego twarogu• 200 g gęstego jogurtu naturalnego• 1 łyżka żelatyny w proszku• ¼ szklanki ciepłej wody• cukier do smaku• dowolne owoce (u mnie: maliny)
Żelatynę wymieszać z wodą. Zmiksować razem twaróg, serek homogenizowany i jogurt. Dosłodzić do smaku. Dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać, wstawić do lodówki. Gdy masa zacznie tężeć, rozprowadzić ją na cieście bezowym. Na wierzchu ułożyć owoce. Wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby wszystko dobrze zastygło.


Zdjęcie - Ciasto bezowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Przyprawa do grilla - najlepsza

Przyprawa do grilla - najlepsz…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Domowa jarzynka – zdrowa wersja popularnej przyprawy
1

Domowa jarzynka – zdrowa wersj…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Posypka do chleba z masłem i świecznik z kamieni.

Posypka do chleba z masłem i ś…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Kolorowa czekoladowa polewa do babki

Kolorowa czekoladowa polewa do…

Rusty fork Rusty fork
Rusty fork

Domowy marcepan w 2 minuty :)
1

Domowy marcepan w 2 minuty :)

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Szybki sernik z truskawkami
2

Szybki sernik z truskawkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mini serniczki w szklankach
1

Mini serniczki w szklankach

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szparagi pieczone z czosnkiem i parmezanem

Szparagi pieczone z czosnkiem…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczone szparagi z kozim serem i pangrattato

Pieczone szparagi z kozim sere…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Mini serniczki limonkowe z bezą włoską

Mini serniczki limonkowe z bez…

food² food²
Food Square