Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami

Ciasto bananowe to kwintesencja nadchodzącej jesieni. Słodki zapach pieczonych bananów sprawia, że robi się cieplej, milej, przyjemniej. Zapach pieczonych bananów i palonego cukru ma w sobie coś rozgrzewającego. Otula niczym ciepły koc w chłodny wieczór, rozgrzewa lepiej niż kubek gorącej herbaty po jesiennym spacerze i budzi skuteczniej niż kasztan spadający wprost na głowę…

Takie ciasto bananowe najwięcej smaku ma, gdy upiecze się je z mocno dojrzałych bananów, nawet tych już, na które nie mamy ochoty. Tych z pociemniałą skórką lub nawet mrożonych. Jest proste i długo utrzymuje świeżość. Nawet po kilku dniach można zabrać je w pudełku do pracy i zjeść ze smakiem. Nie jestem jednak pewna, czy w jakimkolwiek domu uchowa się przez kilka dni. U nas znika zazwyczaj jeszcze tego samego dnia. Czasami udaje się przemycić kawałek do kawy następnego poranka.

Na blogu znajdziecie też stary już przepis na ciasto bananowe w wersji czekoladowej– równie pyszne i tak samo niezawodne. Spodoba się tym, którzy bez czekolady nie mogą żyć. Dla tych natomiast, którzy nie przepadają za rodzynkami mam radę – zastąpcie je chipsami czekoladowymi. Wasze ciasto bananowe będzie wspaniałe. Banany świetnie komponują się ze smakiem ciemnej czekolady.

Zdjęcie - Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami

Czas Przygotowania 15 mins Czas Gotowania 50 mins Czas Całkowity 1 hr 5 mins

Proste ciasto z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Wilgotne i delikatne - długo utrzymuje świeżość i wyborny smak.

Rodzaj Dania: Wypieki Kuchnia: Ciasta Keyword: banany, chlebek bananowy, ciasto bananowe

Ilość Porcji: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g masła miękkiego
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g bananów mocno dojrzałych
  • 100 g cukru trzcinowego demerara
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C.

  2. Keksówkę o wymiarach 10cm x 21cm wyłóż pergaminem.

  3. 300g bananów rozgnieć widelcem (mogą być rozmrożone). Jednego banana w całość odłóż do udekorowania ciasta.

  4. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.

  5. Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.

  6. Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do masy maślanej. Wymieszaj. Dodaj pozostałą mąkę i ponownie wymieszaj.

  7. Do ciasta dodaj rodzynki i większość pokruszonych lub posiekanych orzechów. Niewielką ilość zostaw do posypania ciasta. Wymieszaj krótko.

  8. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ułóż na górze ostatniego banana przekrojonego wzdłuż i posyp orzechami.

  9. Piecz około 50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) Ostudź.

Uwagi do Przepisu

Rodzynki możesz zastąpić posiekaną ciemną czekoladą.

 

Zdjęcie - Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów