Ciasto bananowe z makiem
Ciasto bananowe z makiem spodobało mi się u Dorotki. Kupiłam banany i jak tylko dojrzały zabrałam się do pieczenia. Ciasto jest pyszne, bardzo Wam polecam! Miękkie, aromatyczne, wilgotne, wspaniałe! Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że nie postoi zbyt długo ;)
Ciasto robiłam już jakiś czas temu, kwiaty na drzewku już przekwitły.
Składniki:
*245g mąki pszennej
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*1/2 łyżeczki cynamonu
*1/4 łyżeczki soli
*3 łyżki suchego maku
*170g bananów (waga w skórkach) - 1-2 sztuki
*90ml maślanki lub zsiadłego mleka
*113g miękkiego masła
*150g drobnego cukru
*2 duże jajka
Wykonanie:
Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.
W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.
W misie miksera zmiksować masło, do puszystości. Dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, miskując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.
Formę na babkę (ja robiłam w formie z kominkiem) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).
Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.
Składniki na lukier cytrynowy:
*70 g cukru pudru
*skórka otarta z 1 cytryny (pominęłam)
*1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
Wszystkie składniki na lukier utrzeć i ozdobić ciasto.
Smacznego :)