Ciasto bananowe z makiem

Ciasto bananowe z makiem

                  Ciasto bananowe z makiem spodobało mi się u Dorotki. Kupiłam banany i jak tylko dojrzały zabrałam się do pieczenia. Ciasto jest pyszne, bardzo Wam polecam! Miękkie, aromatyczne, wilgotne, wspaniałe! Można je polukrować lub posypać cukrem pudrem. Gwarantuję, że nie postoi zbyt długo ;)

Ciasto robiłam już jakiś czas temu, kwiaty na drzewku już przekwitły.

 Zdjęcie - Ciasto bananowe z makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki:

*245g mąki pszennej

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

*1/2 łyżeczki cynamonu

*1/4 łyżeczki soli

*3 łyżki suchego maku

*170g bananów (waga w skórkach) - 1-2 sztuki

*90ml maślanki lub zsiadłego mleka

*113g miękkiego masła

*150g drobnego cukru

*2 duże jajka

 

Wykonanie:

Mąkę, proszek, sodę, przyprawy - przesiać do naczynia; dodać mak i odstawić.

W kolejnym naczyniu rozgnieść banany, najlepiej zmiksować blenderem na puree. Wymieszać z maślanką, odstawić.

W misie miksera zmiksować masło, do puszystości. Dodać cukier i dalej miksować. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać banany z maślanką, wymieszać (można mikserem na niskich obrotach). Stopniowo dodawać przesianą mąkę, miskując po każdym dodaniu tylko do połączenia się składników.

Formę na babkę (ja robiłam w formie z kominkiem) wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą lub kaszą manną. Wyłożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (lub krócej, do tzw. suchego patyczka).

Lekko przestudzić w formie, potem studzić na kratce.

 

Składniki na lukier cytrynowy:

*70 g cukru pudru

*skórka otarta z 1 cytryny (pominęłam)

*1,5 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Wszystkie składniki na lukier utrzeć i ozdobić ciasto.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto bananowe z makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bananowe z makiem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów