Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

 Zdjęcie - Ciasto bananowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Tym razem do wspólnego pieczenia zaprosiła mnie i Atinkę Ewelosa. Wspólnie wybrałyśmy ciasto bananowe wg przepisu z książki Belizeans Favourtie Foods/Erleen Godfrey, znalezionego u Ireny i Andrzeja. Ciasto jest fantastyczne! Bardzo nam smakowało - wilgotne, bardzo aromatyczne, miękkie, wspaniałe! Już podczas pieczenia pięknie pachniało, a jak ostygło mogliśmy zachwycić się także jego smakiem. Bardzo polecam, a Wam Dziewczyny dziękuję za smakowite wspólne pieczenie :**

Zdjęcie - Ciasto bananowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*375 g obranych bananów,

*225 g margaryny,

*2 szklanki cukru (dałam 1 i 3/4)

*3 jajka,

*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

*340 g mąki,

*1 łyżeczka sody oczyszczonej,

*2 łyżeczki proszku do pieczenia, 

*pół łyżeczki gałki muszkatołowej,

*pół łyżeczki cynamonu,

*opcjonalnie: pół szklanki rodzynek (dodałam i polecam!)

*szczypta soli,

*opcjonalnie: 125 ml kwaśnej śmietany  (dodałam)

Wykonanie:

Banany zmiksować (ja rozgniotłam widelcem). Utrzeć margarynę z cukrem. Miksując dodawać po jednym jajku. Dodać ekstrakt i banany. Wymieszać.

Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon i ewentualnie rodzynki i śmietanę (ja dodałam). Wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki (u mnie keksówka 32,5 na 8,5 cm).

Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przed wyjęciem z blaszki schłodzić.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto bananowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bananowe   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów