Ciasto amerykańskie

Ciasto amerykańskie

                       Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto nazywane salcesonem lubi wiewiórką. Wolę nazwę wiewiórka lub po prostu jak w tytule - ciasto amerykańskie, bo jakoś słowo salceson do mnie nie przemawia;) Ciasto jest wilgotne, pachnące cynamonem. Można je podawać z lodami lub bitą śmietaną, a nam smakowało samo w sobie. Przepis znalazłam na blogu My Cuisine u Gani76.

Zdjęcie - Ciasto amerykańskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*5-6 dużych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę

*bakalie w dowolnej ilości (dałam: rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie)

*1 opakowanie cynamonu

*1 szklanka cukru

*2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku

*1 łyżeczka sody

*3 łyżki kakao

*3 jajka

*0,5 szklanki mleka

*0,5 szklanki oleju

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski w podanej wyżej kolejności. Odstawić wszystko na 30 minut, potem wymieszać dokładnie. Piec 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto amerykańskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto amerykańskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów