Ciasto amerykańskie
Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto nazywane salcesonem lubi wiewiórką. Wolę nazwę wiewiórka lub po prostu jak w tytule - ciasto amerykańskie, bo jakoś słowo salceson do mnie nie przemawia;) Ciasto jest wilgotne, pachnące cynamonem. Można je podawać z lodami lub bitą śmietaną, a nam smakowało samo w sobie. Przepis znalazłam na blogu My Cuisine u Gani76.
Składniki:
*5-6 dużych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
*bakalie w dowolnej ilości (dałam: rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie)
*1 opakowanie cynamonu
*1 szklanka cukru
*2 szklanki mąki
*1 łyżeczka proszku
*1 łyżeczka sody
*3 łyżki kakao
*3 jajka
*0,5 szklanki mleka
*0,5 szklanki oleju
Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do miski w podanej wyżej kolejności. Odstawić wszystko na 30 minut, potem wymieszać dokładnie. Piec 40 minut w 200 stopniach.
Smacznego :)