Ciasto amerykańskie

                       Bardzo proste i bardzo smaczne ciasto nazywane salcesonem lubi wiewiórką. Wolę nazwę wiewiórka lub po prostu jak w tytule - ciasto amerykańskie, bo jakoś słowo salceson do mnie nie przemawia;) Ciasto jest wilgotne, pachnące cynamonem. Można je podawać z lodami lub bitą śmietaną, a nam smakowało samo w sobie. Przepis znalazłam na blogu My Cuisine u Gani76.

Zdjęcie - Ciasto amerykańskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*5-6 dużych jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę

*bakalie w dowolnej ilości (dałam: rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie)

*1 opakowanie cynamonu

*1 szklanka cukru

*2 szklanki mąki

*1 łyżeczka proszku

*1 łyżeczka sody

*3 łyżki kakao

*3 jajka

*0,5 szklanki mleka

*0,5 szklanki oleju

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki wrzucić do miski w podanej wyżej kolejności. Odstawić wszystko na 30 minut, potem wymieszać dokładnie. Piec 40 minut w 200 stopniach.

Smacznego :)

Zdjęcie - Ciasto amerykańskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto amerykańskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka „Złota Rosa” z budyniem i bezą
6

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek z jabłkami i budyniem
23

Placek z jabłkami i budyniem

Kaś Kaś
Bake&Taste

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa
1

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokus…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis

Ciasto z jabłkami i kruszonką…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruchy placek z jabłkami – przepis
1

Kruchy placek z jabłkami – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)
12

Eplepai- norweski jabłecznik (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty