Ciasto 7 days z rogalikami

Moja mamcia od koleżanek z pracy przynosi coraz to inne przepisy na słodkości!

Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;)

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days.

Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ciasto smakuje niesamowicie!

Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół.

Goście będą zachwyceni!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - CIASTO 7 DAYS - Z ROGALIKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha 24×28 )

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko – 8 szt

* mąka – 2/3 szkl

* cukier- 1 szkl

* kakao – 4 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY:

* kakao – 4 łyżki

* masło min. 82% – 200 g

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3 łyżki

* budyń śmietankowy bez cukru – 1 op

* mleko – 500 ml

* żółtko – 5 szt

* esencja waniliowa – 1 łyżka

KREM ŚMIETANKOWY:

* śmietana 36% – 600 ml

* żelatyna – 2 pełne łyżki

* cukier puder – 2 łyżki

* wrząca woda – 1/3 szkl

POLEWA CZEKOLADOWA:

* czekolada mleczna – 150 g

* mleko – 3 łyżki

* masło min. 82% – 100 g

DODATKOWO:

* rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KAKAOWY:

Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką.

Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy.

KREM CZEKOLADOWY:

250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym.

Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao – dokładnie miksujemy.

KREM ŚMIETANKOWY:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ).

Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy.

Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO 7 DAYS - Z ROGALIKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki z czekoladą
1

Rogaliki z czekoladą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bułeczki cynamonowe

Bułeczki cynamonowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki marchewkowe z orzechami i karmelem

Babeczki marchewkowe z orzecha…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Ciasto mleczna kanapka + film - Jak zrobić
2

Ciasto mleczna kanapka + film…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film
2

Ciasteczka z czerwonymi porzec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kokosowe ciasto z truskawkami i mango

Kokosowe ciasto z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Trufle z czarnym czosnkiem i solą morską
1

Trufle z czarnym czosnkiem i s…

food² food²
Food Square

Keks czekoladowy z ziemniakami
1

Keks czekoladowy z ziemniakami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto czekoladowe z bananami
2

Ciasto czekoladowe z bananami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik gotowany na biszkopcie

Sernik gotowany na biszkopcie

napiecyku napiecyku
napiecyku

Brioszka z czekoladą
1

Brioszka z czekoladą

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Piernik marchewkowy
1

Piernik marchewkowy

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!