Ciasto 7 days z rogalikami

Moja mamcia od koleżanek z pracy przynosi coraz to inne przepisy na słodkości!

Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;)

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days.

Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ciasto smakuje niesamowicie!

Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół.

Goście będą zachwyceni!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - CIASTO 7 DAYS - Z ROGALIKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha 24×28 )

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko – 8 szt

* mąka – 2/3 szkl

* cukier- 1 szkl

* kakao – 4 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY:

* kakao – 4 łyżki

* masło min. 82% – 200 g

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3 łyżki

* budyń śmietankowy bez cukru – 1 op

* mleko – 500 ml

* żółtko – 5 szt

* esencja waniliowa – 1 łyżka

KREM ŚMIETANKOWY:

* śmietana 36% – 600 ml

* żelatyna – 2 pełne łyżki

* cukier puder – 2 łyżki

* wrząca woda – 1/3 szkl

POLEWA CZEKOLADOWA:

* czekolada mleczna – 150 g

* mleko – 3 łyżki

* masło min. 82% – 100 g

DODATKOWO:

* rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KAKAOWY:

Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką.

Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy.

KREM CZEKOLADOWY:

250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym.

Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao – dokładnie miksujemy.

KREM ŚMIETANKOWY:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ).

Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy.

Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO 7 DAYS - Z ROGALIKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z czerwonymi porzeczkami i czekoladą + film
2

Ciasteczka z czerwonymi porzec…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Kokosowe ciasto z truskawkami i mango

Kokosowe ciasto z truskawkami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Łatwe ciasto z rabarbarem + film
2

Łatwe ciasto z rabarbarem + fi…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Biszkopt z malinami
2

Biszkopt z malinami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto marchewkowe + film
1

Ciasto marchewkowe + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
4

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki drożdżowe z budyniem
1

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruche ciasto z dżemem jagodowym
1

Kruche ciasto z dżemem jagodow…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Orkiszowe ciasto z orzechami i jabłkami
1

Orkiszowe ciasto z orzechami i…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Gruszki z chrupiącą kołderką
1

Gruszki z chrupiącą kołderką

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Babka cafe latte
2

Babka cafe latte

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki z  toffi

Muffinki z toffi

andzia-35 andzia-35
Pyszne jedzonko