Ciasto 7 days z rogalikami
Moja mamcia od koleżanek z pracy przynosi coraz to inne przepisy na słodkości!
Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;)
Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days.
Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!
Ciasto smakuje niesamowicie!
Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół.
Goście będą zachwyceni!
Koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( blacha 24×28 )
BISZKOPT KAKAOWY:
* jajko – 8 szt
* mąka – 2/3 szkl
* cukier- 1 szkl
* kakao – 4 łyżki
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
KREM CZEKOLADOWY:
* kakao – 4 łyżki
* masło min. 82% – 200 g
* cukier – 3/4 szkl
* mąka pszenna – 3 łyżki
* budyń śmietankowy bez cukru – 1 op
* mleko – 500 ml
* żółtko – 5 szt
* esencja waniliowa – 1 łyżka
KREM ŚMIETANKOWY:
* śmietana 36% – 600 ml
* żelatyna – 2 pełne łyżki
* cukier puder – 2 łyżki
* wrząca woda – 1/3 szkl
POLEWA CZEKOLADOWA:
* czekolada mleczna – 150 g
* mleko – 3 łyżki
* masło min. 82% – 100 g
DODATKOWO:
* rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT KAKAOWY:
Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.
Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką.
Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy.
KREM CZEKOLADOWY:
250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym.
Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.
Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao – dokładnie miksujemy.
KREM ŚMIETANKOWY:
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę.
CAŁOŚĆ:
Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ).
Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy.
Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem.
Chłodzimy przez noc.
Smacznego!