Ciasto 7 days z rogalikami

Moja mamcia od koleżanek z pracy przynosi coraz to inne przepisy na słodkości!

Ostatnio nawet śmiała się do mnie, że powinnam Jej zrobić osobny dział na blogu ;)

Dziś mam dla Was przepis na pyszne ciasto z dodatkiem znanych i lubianych rogalików 7 days.

Delikatny kakaowy biszkopt z dodatkiem śmietankowej i czekoladowej masy oraz szampańskich rogalików tworzy fantastyczną całość, której żaden łasuch się nie oprze!

Ciasto smakuje niesamowicie!

Jest świetnym pomysłem np. na niedzielny deser po rodzinnym obiedzie albo słodkim deserem na komunijny stół.

Goście będą zachwyceni!

Koniecznie spróbujcie!

 Zdjęcie - CIASTO 7 DAYS - Z ROGALIKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( blacha 24×28 )

BISZKOPT KAKAOWY:

* jajko – 8 szt

* mąka – 2/3 szkl

* cukier- 1 szkl

* kakao – 4 łyżki

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

KREM CZEKOLADOWY:

* kakao – 4 łyżki

* masło min. 82% – 200 g

* cukier – 3/4 szkl

* mąka pszenna – 3 łyżki

* budyń śmietankowy bez cukru – 1 op

* mleko – 500 ml

* żółtko – 5 szt

* esencja waniliowa – 1 łyżka

KREM ŚMIETANKOWY:

* śmietana 36% – 600 ml

* żelatyna – 2 pełne łyżki

* cukier puder – 2 łyżki

* wrząca woda – 1/3 szkl

POLEWA CZEKOLADOWA:

* czekolada mleczna – 150 g

* mleko – 3 łyżki

* masło min. 82% – 100 g

DODATKOWO:

* rogaliki 7 days mini szampańskie – 2 op

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

BISZKOPT KAKAOWY:

Białka ubijamy na sztywno, partiami wsypujemy cukier, dodajemy po jednym żółtku.

Wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia – mieszamy łyżką.

Wylewamy na blachę, pieczemy ok. 35-40 minut / 170C bez termoobiegu. Studzimy.

KREM CZEKOLADOWY:

250 ml gotujemy z cukrem i wanilią, resztę mleka miksujemy z żółtkami, mąką oraz proszkiem budyniowym.

Wlewamy na gorące mleko, cały czas mieszając gotujemy budyń, studzimy.

Masło ucieramy na puch, dodajemy łyżka po łyżce budyń oraz kakao – dokładnie miksujemy.

KREM ŚMIETANKOWY:

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy schłodzoną, rozpuszczoną żelatynę.

CAŁOŚĆ:

Biszkopt kroimy na 2 blaty, dół nasączamy np. ciepłą, słodką herbatą, wykładamy krem czekoladowy, układamy rogaliki ( jeden przy drugim, ułożone w tę samą stronę ).

Przykrywamy kremem śmietankowym oraz drugim blatem biszkoptowym, delikatnie dociskamy.

Polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem oraz mlekiem.

Chłodzimy przez noc.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO 7 DAYS - Z ROGALIKAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Łatwe ciasto z rabarbarem + film
1

Łatwe ciasto z rabarbarem + fi…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Biszkopt z malinami
1

Biszkopt z malinami

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto marchewkowe + film
1

Ciasto marchewkowe + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką
3

Ciasto z rabarbarem i migdałow…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Bułeczki drożdżowe z budyniem
1

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kruche ciasto z dżemem jagodowym
1

Kruche ciasto z dżemem jagodow…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tradycyjne curry z kurczaka
1

Tradycyjne curry z kurczaka

Camelki Camelki
To gotują Saudyjskie Wielbłądy

Tort truskawkowy
2

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit