Ciasto 3 bit
Jak wiecie generalnie nie piekę słodkości, jednak przychodzi czasem taki dzień, że przy tej okoliczności podać coś wypada ;-) Na to ciasto bez pieczenia czaiłam się już od jakiegoś czasu. Skoro nadarzyła się okazja, a piekarnik miałam ciągle zajęty decyzja została podjęta. Koleżanka, która mi podawała przepis wykłada jeszcze jedną warstwę dżemu porzeczkowego. Ja go nie dałam, ale następnym razem spróbuję z nim. W przepisie była masa budyniowa z dodatkiem masła. Jak wszyscy wiedzą nie jadam mas maślanych. Tradycyjnie zastąpiłam masło serkiem mascarpone i efekt był wspaniały:-)
Składniki:
- 6 paczek herbatników ( wszystko zależy od wielkości blachy, na moją było za mało i dodałam jeszcze parę krakersów),
- puszka masy kajmakowej 400 g,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 1 serek mascarpone (250 g),
- 0,5 - 0,75 litra mleka,
- 1/3 szklanki cukru,
- 500 ml śmietany 30% tł,
- 2 śmietanfixy,
- czekolada gorzka do posypania.
Przygotowanie:
Ugotować budyń z cukrem na mleku. Wystudzić. Serek ucierać mikserem, dodając po łyżce budyniu. Herbatniki ułożyć ściśle na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na pierwszą warstwę wylać podgrzaną masę kajmakową. Ułożyć druga warstwę ciastek (mogą być to krakersy). Wylać masę budyniową. Przykryć trzecią warstwą ciastek. Teraz ubić należy zimną śmietanę wymieszaną ze śmetanfixami. Wyłożyć na wierzch. Przykryć formę folią i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby warstwy ciastek zmiękły. Przed podaniem posypać startą gorzką czekoladą.