Ciasto 12 łyżek
Z ciastem o tej nazwie spotkałam się przez przypadek przewijając na facebooku włoskie, kulinarne filmiki ze słodkościami.
„Ciasto 12 łyżek” – zabrzmiało intrygująco i postanowiłam sprawdzić ten przepis!
Jak się okazało to był strzał w 10!
Przygotowałam je w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR .
Do ciasta większość składników odmierzamy właśnie łyżkami – po 12!
12 łyżek mąki …
12 łyżek cukru …
12 łyżek oleju …
itd.
Brzmi genialnie, prawda?!
I jak się okazało jest genialne!
Jest to ( z ręką na sercu! ) najlepsze ciasto ucierane jakie życiu jadłam!
Rodzina powiedziała to samo, a ciacho zniknęło jeszcze ciepłe!
Nawet nie wiecie jak wszyscy wyczekiwali skończenia moich zdjęć, by wreszcie zabrać po kawałku do kawki.
Nikt nie skończył na jednym kawałku, a każdy z wielką przyjemnością sięgał po dokładkę!
Ciasto jest przepyszne!
Poradzą sobie z nim nawet dzieci!
Gorąco polecam!
To jedno z tych ciast, które koniecznie musicie wypróbować.
Sprawdźcie!
P.s ja przygotowałam je w formie do babki – dzięki czemu jest to świetny pomysł na wypiek na nachodzące Święta Wielkanocne!
W sklepie https://www.sweetdecor.pl/ znajdziecie przeróżne formy na świąteczne ( i nie tylko! ) baby.
Z kodem SYLWIA2020 kupicie je oczywiście taniej!
Jak i resztę asortymentu!
SKŁADNIKI:
( forma 24 cm )
* mąka pszenna – 12 łyżek
* cukier – 12 łyżek
* olej słonecznikowy – 12 łyżek
* mleko – 12 łyżek
* jajko – 3 szt
* sól – 1 szczypta
* proszek do pieczenia – 2 płaskie łyżeczki
* sok z cytryny
* serek śmietankowy ( ja użyłam serka SKYR ) – 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Jajka ubijamy ze szczyptą soli dodając cukier łyżka po łyżce.
Wlewamy olej oraz mleko.
Dodajemy serek i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Na koniec odrobina soku z cytryny – miksujemy krótko – tylko do połączenia składników.
Wlewamy do foremki ( u mnie silikonowa obsypana mąką ).
Pieczemy ok. 5-40 minut w 180C bez termoobiegu, pieczenie góra-dół.
Smacznego!