Ciastka wielkanocne z lemon curd
Wielkanocna seria na blogu trwa w najlepsze!
Macie już przepisy na pyszne serniki (( zarówno serniki na zimno, jak i te pieczone ) oraz świąteczne mazurki.
Dziś, w ramach cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR przygotowałam przepis na fantastyczne ciastka wielkanocne w kształcie pisanek z kremowym lemon curd.
Lemon curd to fantastyczny krem / nadzienie o smaku cytrynowym – idealny dodatek do ciastek, ciast, tart i lodów!
Wspaniale przełamuje również słodycz bezy.
Ja uwielbiam!
Spróbujcie i Wy!
Ps. Lemon curd śmiało można przechowywać zamknięty w lodówce.
Spróbujcie!
Ps. do przepisu wykorzystałam foremki do ciastek w kształcie pisanek dostępne oczywiście w sklepie
KOD: SYLWIA2020 – rabat na cały asortyment w sklepie!
Foremka jest dwustronna.
Zestaw zawiera 4 dwustronne foremki umożliwiające wycinanie jajek w ośmiu różnych rozmiarach.
SKŁADNIKI:
( 10 dużych złożonych ciastek )
CIASTO KRUCHE:
* mąka pszenna – 350 g
* zimne masło – 200 g
* cukier puder – 100 g
* żółtko – 1 szt
* gęsta, kwaśna śmietana -1 łyżka
* sól -1 szczypta
LEMON CURD:
* jajko – 2 szt
* cytryna – 2 szt
* cukier – 110 g
* masło – 70 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
LEMON CURD:
Trzeba przygotować go co najmniej dzień wcześniej – gęstnieje w lodówce.
Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło.
Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut.
Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy.
CIASTO:
Do mąki dodajemy zimne masło, cukier puder, żółtka, śmietanę i szczyptę soli.
Zagniatamy szybko nie ogrzewając ciasta.
Dzielimy na 4 części, zawijamy w folię, chłodzimy.
Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 5 mm.
Wykrawamy pisanki za pomocą wykrawaczek w kształcie jajek.
Układamy na blasze w papierem do pieczenia.
W połowie ciasteczek wycinamy oczko ( już na blasze ).
W wykrojonych małych pisankach robimy wzorek.
Pieczemy ok. 13-15 minut w 180C / na złoto.
Studzimy.
Na całej ciasteczka nakładamy schłodzony lemon curd.
Przykrywamy drugim ciasteczkiem – tym z dziurką.
Oprószam cukrem pudrem.
Smacznego!