Ciastka owsiane
Zwyczajne kruche ciasteczka z płatkami owsianymi . Delikatne, puszyste i pyszne. Nie należą one do moich faworytów / ze względu na skład/, ale od czasu do czasu lubię je upiec. Moją kuchnię opanowały całkowicie ciastka owsiane na bananach , bez masła, mąki i cukru. ...ale te są zdecydowanie smaczniejsze......takie normalne.......
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 1jajo
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski , wymieszać z proszkiem do pieczenia, płatkami i kakao . Dodać szczyptę soli i imbir. Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchna masę/ przy pomocy miksera / Ucierając dodać jajko i esencję waniliową. Do miski z sypkimi składnikami dodać utartą masę maślano-jajeczną i drewnianą łyżką delikatnie wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów nabierać niewielkie porcje ciasta i kłaść na przygotowanej blaszce. Piekarnik nagrzać do temp. 180-190 st. C . Wstawić blaszkę z ciastkami piec ok.15-20 minut/ w zależności od wielkości i grubości/.
Upieczone ciastka wyłożyć na kratkę kuchenną do przestudzenia.