Ciastka miodowo rozmarynowe
Choć po Świętach została masa ciast, ciasteczek i innych słodyczy, w sobotę od razu postanowiłam upiec kolejne. Równie aromatyczne jak pierniki, ale zupełnie inne. Rozmaryn z miodem spisał się doskonale!
Składniki (25 ciastek): 200g mąki pszennej, 100g cukru, 1 kopiasta łyżka masła, 2 kopiaste łyczki miodu, jajko, łyżeczka sody oczyszczonej, kilka gałązek rozmarynu
Łączymy mąkę z cukrem i sodą. W osobnych rondelkach podgrzewamy miód i roztapiamy masło, a następnie czekamy aż przestygną. Chłodne wlewamy do suchych składników. Następnie wbijamy jajko i drobno pokrojone listki rozmarynu. Wszystko razem ugniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wycinamy z niego kółka.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, i wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do 180st C na ok. 10-12 minut.