Ciastka francuskie z jabłkami

Takie ciasteczka to jeden z moich ulubionych deserów. Jestem wielką fanką ciasta francuskiego, które w połączeniu z aromatycznymi jabłkami staje się naprawdę fantastyczne. Nadzienie pachnie cynamonem, ma w sobie oprócz jabłek także rodzynki. Ciastka smakują cudownie jedzone lekko ciepłe lub na zimno.

Zdjęcie - Ciastka francuskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka francuskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka francuskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciastka francuskie z jabłkami

Agata, 6 sierpnia 2012

Zdjęcie - Ciastka francuskie z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki

  • ciasto francuskie - 1 opakowanie
  • jabłka - 2 sztuki
  • rodzynki - 2 łyżki
  • cynamon - 1/4 łyżeczki
  • cukier - do smaku, w zależności od słodyczy użytych jabłek
  • mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
  • jajko - 1 szt

Sposób przygotowania

Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, dodaj 1/3 szklanki wody, rodzynki, cynamon i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną, nie będą jednak rozgotowane. Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do jabłek i dokładne rozmieszaj. Przestudź.

Z zimnego ciasta wykrój kwadraty. Na kwadracie ułóż na środku nadzienie, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Sklej brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem, natnij nożem poprzeczne linie (przez nie ucieknie nadmiar pary wodnej z nadzienia). Piecz w temp. 220 oC do zezłocenia wierzchu.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy