Ciastka francuskie z jabłkami
Takie ciasteczka to jeden z moich ulubionych deserów. Jestem wielką fanką ciasta francuskiego, które w połączeniu z aromatycznymi jabłkami staje się naprawdę fantastyczne. Nadzienie pachnie cynamonem, ma w sobie oprócz jabłek także rodzynki. Ciastka smakują cudownie jedzone lekko ciepłe lub na zimno.
Składniki
- ciasto francuskie - 1 opakowanie
- jabłka - 2 sztuki
- rodzynki - 2 łyżki
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- cukier - do smaku, w zależności od słodyczy użytych jabłek
- mąka ziemniaczana - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
Sposób przygotowania
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Włóż do rondelka, dodaj 1/3 szklanki wody, rodzynki, cynamon i cukier. Gotuj na małym ogniu, aż jabłka lekko zmiękną, nie będą jednak rozgotowane. Mąkę rozmieszaj w 2 łyżkach zimnej wody, wlej do jabłek i dokładne rozmieszaj. Przestudź.
Z zimnego ciasta wykrój kwadraty. Na kwadracie ułóż na środku nadzienie, brzegi posmaruj roztrzepanym jajkiem i przykryj drugim kawałkiem ciasta. Sklej brzegi. Wierzch posmaruj jajkiem, natnij nożem poprzeczne linie (przez nie ucieknie nadmiar pary wodnej z nadzienia). Piecz w temp. 220 oC do zezłocenia wierzchu.