Ciastka francuskie z brzoskwiniami
Pyszne , proste ciasteczka z owocami wykonane z ciasta francuskiego .
Składniki: / 12szt/
- płat ciasta francuskiego / ok. 500 g/
- 4 świeże brzoskwinie
- 1 rozmącone jajko
- 1 duże op. cukru wanilinowego
- cukier puder po posypania
Wykonanie:
-Brzoskwinie obrać i pokroić w cząstki.
-Schłodzone ciasto francuskie podzielić radełkiem na kwadraty. -Na środku każdego położyc 2-3 cząstki owoców , posypać delikatnie cukrem wanilinowym. -Brzegi posmarować rozmaconym jajkiem , lekko podwinąć do góry. -Ciasto można złozyc w kopertę sklejając ze sobą rogi. -Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć na niej w pewnej odległości od siebie przygotowane pakieciki. -Piec około 13 - 15 minut /do momentu , aż będą lekko rumiane/ w temperaturze ok. 200°C. -Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.