Ciastka czekoladowe na Walentynki
„…I jakże to wypowiem ? I jakiemu słowu
Powierzę ową radość, drżącą, niespodzianą,
Że obudzę się jutro z duszą rozkochaną,
Z uśmiechem szczęscia w ustach:
„Jestes ! jesteś znowu ! „
/Julian Tuwim: „Jestes znowu”/
Na Walentynki piękna poezja dla romantyków, a dla łasuchów polecam wyborne ciasteczka czekoladowe w kremowej cukrowej posypce.
Doskonale czekoladowe, lekko chrupiące, mięciutkie w srodku, przełożone kremowym serkiem. Idealny deser na Walentynki.
Składniki na ciasto:
- 180 g czekolady gorzkiej powyżej 75% kakao
- 30 g masła
- 2 jaja
- 200 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 35 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao ciemnego
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 40 g cukru pudru
- 25 g miękkiego masła
- 1/2 ekstraktu waniliowego lub migdałowego
oraz:
- cukrowa posypka – czerwona lub różowa
- żelowe serduszka
Wykonanie:
- Czekoladę połamać na kawałki dodać masło i roztopić w kapieli wodnej, ostudzić do temperatury pokojowej.
- Wymieszać z jajkami, cukrem i ekstraktem waniliowym.
- Mąkę wymieszać z kakao, solą i proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do czekoladowej masy.
- Zmiksować do połączenia się składników.
- Za pomocą szprycy cukierniczej lub małej łyżki do lodów nakładać porcje masy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180 st. C przez 15 minut.
- Zaraz wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystudzenia.
- Masło utrzeć z cukrem.
- Dodać serek, aromat, po czym zmiksować do otrzymania jednolitej puszystej masy.
- Na każde ciasteczko nakładać po łyżce kremu i przykryć drugim ciasteczkiem.
- Srodek ciasteczka posypać cukrową posypką.
- Na srodku ciastek zrobić kleks z kremu i przykleić żelowe serduszka.
Smacznego ?