Ciastka cytrynowo - serowe
Chrupiące ciasteczka cytrynowe z dodatkiem twarogu są delikatne i pyszne im cieńsze tym bardziej chrupkie a im grubsze tym bardziej miękkie. Można je zapakować w woreczek zawiązać ładną tasiemkę i prezent gotowy. Polecam
na ok 30 sztuk
- 125 g masła
- 2 łyżki twarogu
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny + otarta skóra z jednej
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Masło utrzeć na puszek wraz z cukrem ,sokiem i otartą skórką z cytryny - nie przykrywając ucierania dodać miód, twaróg oraz jajko do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z sodą i zagnieść ciasto. Ciasto może się kleić więc ręce można obsypać mąką, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok 1 -2 godziny.
Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypując mąką i wykrawać dowolne kształty. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 200 C przez ok 8-10 minut aż zbrązowieją ale pilnować żeby się nie spaliły. Im cieńsze ciasteczka tym bardzie chrupiące.
Smacznego