Ciastka cytrynowe z kardamonem
Połączenie cytryny i kardamonu poznałam przy tej nalewce. Ponieważ te smaki doskonale się ze sobą komponują postanowiłam je przełożyć na ciastka. Wyszły kruche, aromatyczne, wyraziste i po prostu bardzo smaczne. Kardamon jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie można z nim przesadzić.
Składniki:
- 225 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki soku z cytryny + skórka
- 3 ziarna kardamonu
- 2 i 1/2 szklanki mąki
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, sok i skórkę z cytryny i sól, oraz roztarte w moździerzu ziarna kardamonu. Wszystko zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkowac ciasto i wycinać foremką ciastka o grubości około 4 mm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.
Smacznego:)