Ciastka cytrynowe z kardamonem

Połączenie cytryny i kardamonu poznałam przy tej nalewce. Ponieważ te smaki doskonale się ze sobą komponują postanowiłam je przełożyć na ciastka. Wyszły kruche, aromatyczne, wyraziste i po prostu bardzo smaczne. Kardamon jest bardzo intensywną przyprawą dlatego nie można z nim przesadzić.

Zdjęcie - Ciastka cytrynowe z kardamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki soku z  cytryny + skórka
  • 3 ziarna kardamonu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki

Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać mleko, sok i skórkę z cytryny i sól, oraz roztarte w moździerzu ziarna kardamonu. Wszystko  zmiksować razem. Stopniowo dodawać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wałkowac ciasto i wycinać foremką ciastka o grubości około 4 mm. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 200 st. C, do zrumienienia.

Smacznego:)

Przepisy z tych kategorii

Pomarańczowe zawijańce z cynamonem

Pomarańczowe zawijańce z cynam…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Cytruski - kruche ciasteczka cytrynowe
4

Cytruski - kruche ciasteczka c…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Buchty drożdżowe z truskawkowymi powidłami
3

Buchty drożdżowe z truskawkowy…

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Drożdżówki z budyniem
3

Drożdżówki z budyniem

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Cytrynowe ciasteczka z lemon curd
4

Cytrynowe ciasteczka z lemon c…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makowe roladki z polewą cytrynową
1

Makowe roladki z polewą cytryn…

GzW GzW
Gotuj z Wojciechem