Ciasteczko w prezencie
Moja Mała Pomoc kuchenna dostała w tym roku od Mikołaja piękny fartuszek kuchenny. Do tej pory nie było okazji go przetestować. Jednak przedświąteczne przygotowania to doskonała okazja by ów fartuszek włożyć, zakasać rękawy i wspólnie coś przygotować. Piątkowe popołudnie upłynęło nam na wypiekaniu migdałowych ciasteczek. Było wyrabianie ciasta, wałkowanie i wycinanie. Nie obyło się też bez degustacji Na końcu wspólne pakowanie słodkich paczuszek.
Migdałowe ciasteczka z cynamonem
Skladniki:
- 250 g mąki
- 125 g cukru
- 70 g mielonych migdałów
- 130 g masła
- 1 jajko + 1 żółtko
- 1 łyżka rumu ciemnego
- 1-2 łyżek mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 1/2 płaskiej łyżeczki sody
- 50 g gorzkiej czekolady
- opcjonalnie gwiazdki cukrowe do dekoracji
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i migdały. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto na kruszonkę. Dodajemy jajko i żółtko oraz rum. W razie konieczności dodajemy też łyżkę mleka. Wyrabiamy ciasto. 1/3 ciasta odkładamy do drugiej miseczki i dodajemy do niego cynamon, kakao i mleko. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Oba ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z białego ciasta wycinamy większe gwiazdki, z ciemnego taką samą ilość mniejszych gwiazdek. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę Za jej pomocą łączymy mniejszą.gwiazdkę z miększą. Resztę czekolady i cukrowych gwiazdek możemy wykorzystać do dekoracji mniejszych gwiazdek