Ciasteczka z maszynki

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać aż do dwóch miesięcy! Wystarczy schować je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojego wspaniałego smaku, a im dłużej poleżą tym stają się smaczniejsze :)

Zdjęcie - Ciasteczka z maszynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
(ok. 300 szt)

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg masła
  • 2 jajka
  • 1/2 kg cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodaj sól i część mąki. Tak aby ciasto było dość gęste.

Następnego dnia, zimne ciasto porcjami wkładaj do maszynki do mielenia (potrzebna jest specjalna nakładka do ciastek). Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 min.

Zdjęcie - Ciasteczka z maszynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eklerki
2

Eklerki

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Jesienne kruche ciasteczka z konfiturą z mirabelek

Jesienne kruche ciasteczka z k…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasteczka cynamonowe - pyszne

Ciasteczka cynamonowe - pyszne

Beti Beti
kruche babeczki

Drożdżówki z marmoladą i kruszonką
2

Drożdżówki z marmoladą i krusz…

MiZu MiZu
Kuchnia przy drodze

Drożdżówki spiralki
2

Drożdżówki spiralki

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasteczka róże
1

Ciasteczka róże

ilovebake ilovebake
I Love Bake