Ciasteczka z maszynki
Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać aż do dwóch miesięcy! Wystarczy schować je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojego wspaniałego smaku, a im dłużej poleżą tym stają się smaczniejsze :)
Składniki:
(ok. 300 szt)
- 1 kg mąki
- 1/2 kg masła
- 2 jajka
- 1/2 kg cukru
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
Przygotowanie:
Masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodaj sól i część mąki. Tak aby ciasto było dość gęste.
Następnego dnia, zimne ciasto porcjami wkładaj do maszynki do mielenia (potrzebna jest specjalna nakładka do ciastek). Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 min.