Ciasteczka z maszynki

Tak przygotowane ciasteczka można przechowywać aż do dwóch miesięcy! Wystarczy schować je w suchym i szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły swojego wspaniałego smaku, a im dłużej poleżą tym stają się smaczniejsze :)

Zdjęcie - Ciasteczka z maszynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
(ok. 300 szt)

  • 1 kg mąki
  • 1/2 kg masła
  • 2 jajka
  • 1/2 kg cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli


Przygotowanie:

Masło dokładnie utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodawaj po jednym jajku ciągle mieszając. Na koniec dodaj sól i część mąki. Tak aby ciasto było dość gęste.

Następnego dnia, zimne ciasto porcjami wkładaj do maszynki do mielenia (potrzebna jest specjalna nakładka do ciastek). Gotowe ciasteczka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok 20 min.

Zdjęcie - Ciasteczka z maszynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki drożdżowe z białym makiem
1

Rogaliki drożdżowe z białym ma…

food² food²
Food Square

Ciasteczka śmietankowe
1

Ciasteczka śmietankowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Krucho-drożdżowe rogaliki
2

Krucho-drożdżowe rogaliki

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ciasteczka maślane z ziarnami

Kruche ciasteczka maślane z zi…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka imbirowe
1

Ciasteczka imbirowe

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Kruche ciasteczka z dżemem

Kruche ciasteczka z dżemem

Aleglodomorek Aleglodomorek
Aleglodomorek