Ciasteczka z jabłkami i krówkami
Są przepisy, które zaraz po przeczytaniu składników, wiemy już, że to musi być pyszne. Po prostu skazane na sukces. Tak było i w tym przypadku, kiedy wyczytałam krówki, jabłka i cynamon - postanowiłam od razu sprawdzić ten przepis. No i.... rewelacja! :) Ciasteczka są delikatne i mięciutkie - i jeszcze to rewelacyjne połączenie słodkich krówek i kwaśnych, orzeźwiających jabłek. Mniam!
Składniki na około 20 sztuk:
- 100 g masła
- 6 cukierków "krówek"
- 1/2 jabłka odmiany "szara reneta" (twarde i kwaśne)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 220 g (1 i 1/3 szklanki) mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Masło i jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Krówki oraz obraną połówkę jabłka pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kawałki jabłek oprószyć mąką ziemniaczaną i cynamonem, wymieszać. Masło ubić na jasny krem razem z cukrem pudrem (ok. 5 minut). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 minuty. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do ubitej masy i wymieszać szpatułką. Dodać krówki z jabłkami i znów wymieszać. Dużą blachę (z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180˚C (z termoobiegiem). Nabierać po łyżce masy i formować kulki. Układać je na przygotowanej blaszce i lekko spłaszczyć. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10-12 minut.
Żródło: kwestiasmaku.com
drukuj przepis