Ciasteczka z bezą
Ciasteczka z bezą choć wyglądają na bardzo pracochłonne, to tak na prawdę ich przygotowanie nie wymaga dużo czasu, a efekt...sami oceńcie :)
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag margaryny
- 3 żółtka
- szczypta soli
Beza:
- 3 białka
- 20 dag cukru pudru
Dodatkowo:
- marmolada
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj sól, masło i całość posiekaj. Następnie wlej żółtka i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe rozwałkuj na grubość nieco mniejszą niż 0,5 cm, następnie małą szklanką lub kieliszkiem wykrawaj kółeczka. Gotowe przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku na złoty kolor.
W międzyczasie przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder, ciągle ubijając. Gotową bezą posmaruj z wierzchu każde zarumienione już delikatnie ciasteczko. Następie piecz jeszcze chwilkę, dopóki beza nie urośnie i zacznie pękać.
Kiedy ciasteczka wystygną, sklejaj po dwa smarując czystą stronę ciastka marmoladą.