Ciasteczka wyciskane ze szprycy
            Maszynka do wyciskania ciastek czekała na swój moment chyba z 10 lat... no ale przeszła chrzest bojowy, działa, choć myślałam, że będzie trochę łatwiej. Za to ciasteczka same z siebie pyszne!

maślane ciasteczka wyciskane
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
 - 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
 - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
 - ¾ szklanki cukru pudru,
 - 250 g miękkiego masła,
 - 4 żółtka,
 - 1 łyżeczka esencji waniliowej,
 - 3 łyżki oleju
 
szklanka tradycyjna o pojemności 250 ml
Sypkie składniki przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj żółtka, miękkie masło, olej i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się bardzo lepić podsyp
trochę mąką. Wyrobione ciasto wybij dobrze wałkiem. Przełóż do maszynki i formuj ciasteczka. Następniei układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 st.C przez około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.