Ciasteczka wyciskane ze szprycy
Maszynka do wyciskania ciastek czekała na swój moment chyba z 10 lat... no ale przeszła chrzest bojowy, działa, choć myślałam, że będzie trochę łatwiej. Za to ciasteczka same z siebie pyszne!
maślane ciasteczka wyciskane
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¾ szklanki cukru pudru,
- 250 g miękkiego masła,
- 4 żółtka,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 3 łyżki oleju
szklanka tradycyjna o pojemności 250 ml
Sypkie składniki przesiej do miski i wymieszaj. Dodaj żółtka, miękkie masło, olej i zagnieć ciasto. Jeśli będzie się bardzo lepić podsyp
trochę mąką. Wyrobione ciasto wybij dobrze wałkiem. Przełóż do maszynki i formuj ciasteczka. Następniei układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 175 st.C przez około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.