Ciasteczka Twix
Wspaniałe ciasteczka dla prawdziwych fanów Twixa :) Kruche maślane ciastko, a na to kajmak, który ma zastępować karmelową warstwę w Twix'e, a to wszystkie pokryte mleczną czekoladą. Bardzo słodkie, czekoladowe i karmelowe czyli tak jak Twix powinien smakować. Polecam!
Składniki:
- 125g. zimnego masła
- 250g. mąki
- 60g. cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- pół jajka (jajko rozkłuć widelcem i tak na oko podzielić na pół)
- szczypta soli
Mąkę na stolnicy lub blacie wymieszać z cukrem, cukrem z wanilią i solą. Dodać masło i siekać, aż masło będzie miało postać okruszków. Dodać pół jajka i zagnieść na gładkie ciasto. Jeśli mamy czas to polecam schłodzić ciasto chociaż na godzinę. Ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką na grubość 4-5mm. Wycinać kółka szklanką lub foremką do ciastek. Ułożyć ciastka na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i piec 12-15 minut w 200 stopniach do lekkiego zezłocenia.
Składniki na wierzch ciastek:
- 2/3 puszki kajmaku (polecam z firmy Gostyń, ew. z Bakallandu)
- 150g dobrej mlecznej czekolady (polecam Milkę)
Kajmak dokładnie wymieszać żeby miał rzadszą konsystencję i był w pełni gładki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i zostawić do wystygnięcia. W tym czasie na ciastka wykładamy kajmak - na każde ciastko wykładamy ok. 1 łyżeczkę kajmaku i delikatnie rozsmarowujemy do 2mm od brzegów. Ciastka wkładamy do lodówki, aby kajmak lekko zastygł.
Kiedy ciastka trochę pobędą w lodówce, a czekolada ostygnie zaczynamy pokrywać nią ciastka. Na kajmak nakładamy ok. 1 łyżeczkę czekolady i delikatnie rozsmarowujemy tak żeby nadal było widać kajmak pod spodem. Ciasteczka wkładamy do lodówki, żeby czekolada zastygła i tam najlepiej je przechowywać. Gotowe :)