Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne z tego przepisu są bardzo delikatne wręcz rozpływają się w ustach. Pomiędzy dwa krucha ciasteczka dodałam marmoladę wieloowocową, która idealnie kontrastuje z ich słodkim smakiem. Wycinałam z jednej strony świąteczne wzorki, które nadały im klimatu. Ciasteczka są szybkie i pięknie wyglądają, ale muszą być szybko zjedzone inaczej pod wpływem marmolady miękną.

 

Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i właściwie nie sprawiają problemu podczas pieczenia. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Ciasteczka możesz przekładać marmoladą, ja użyłam wieloowocowej (koniecznie musi być twarda). Natomiast bardzo dobrze smakują również bez dodatków. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku, a będą tak samo kruche jak po upieczeniu. Jeśli przełożysz je marmoladą trzeba je dosyć szybko zjeść, ponieważ po dwóch dnia zaczynają mięknąć.

Podczas pieczenia połowę ciasteczek zostawiamy bez dziurki, natomiast w kolejnej wykrawamy foremkami świąteczne motywy.

Ciasteczka świąteczne są śliczne, smaczne i do tego przy ich przygotowaniu można zaangażować dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: około 25 ciasteczek

  • 220 g masła, temp. pokojowa
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej

DODATKOWO:

  • 1/3 szklanki marmolady

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponowni miksujemy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy co jakiś czas podsypując lekko mąką na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy okrągłą foremką o szerokości ok. 6-7 cm. W połowie ciastek wykrawamy w środku dowolny kształt np. małej gwiazdki. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu ciastka zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie ciastka bez dziurki smarujemy lekko marmoladą i nakładamy ciastka z dziurką. Lekko nim kręcimy jednocześnie przyciskając do całego ciastka. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami
2

Błyskawiczne, lekkie babeczki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Babeczki dyniowe
2

Babeczki dyniowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Czekoladowe babeczki z miodem i pomarańczą

Czekoladowe babeczki z miodem…

montka montka
cukierenka

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Babeczki dyniowe z orzechami
1

Babeczki dyniowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffiny cukiniowo-bananowe

Muffiny cukiniowo-bananowe

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo