Ciasteczka świąteczne

Ciasteczka świąteczne z tego przepisu są bardzo delikatne wręcz rozpływają się w ustach. Pomiędzy dwa krucha ciasteczka dodałam marmoladę wieloowocową, która idealnie kontrastuje z ich słodkim smakiem. Wycinałam z jednej strony świąteczne wzorki, które nadały im klimatu. Ciasteczka są szybkie i pięknie wyglądają, ale muszą być szybko zjedzone inaczej pod wpływem marmolady miękną.

 

Ciasteczka są bardzo proste w wykonaniu i właściwie nie sprawiają problemu podczas pieczenia. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne, kruche i rozpływają się w ustach. Ciasteczka możesz przekładać marmoladą, ja użyłam wieloowocowej (koniecznie musi być twarda). Natomiast bardzo dobrze smakują również bez dodatków. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku, a będą tak samo kruche jak po upieczeniu. Jeśli przełożysz je marmoladą trzeba je dosyć szybko zjeść, ponieważ po dwóch dnia zaczynają mięknąć.

Podczas pieczenia połowę ciasteczek zostawiamy bez dziurki, natomiast w kolejnej wykrawamy foremkami świąteczne motywy.

Ciasteczka świąteczne są śliczne, smaczne i do tego przy ich przygotowaniu można zaangażować dzieci.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na Boże Narodzenie.

Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: około 25 ciasteczek

  • 220 g masła, temp. pokojowa
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 3/4 szklanki mąki tortowej

DODATKOWO:

  • 1/3 szklanki marmolady

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i ponowni miksujemy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą, lekko spłaszczamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Stolnicę oprószamy mąką, wykładamy ciasto i wałkujemy co jakiś czas podsypując lekko mąką na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy okrągłą foremką o szerokości ok. 6-7 cm. W połowie ciastek wykrawamy w środku dowolny kształt np. małej gwiazdki. Przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu ciastka zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie ciastka bez dziurki smarujemy lekko marmoladą i nakładamy ciastka z dziurką. Lekko nim kręcimy jednocześnie przyciskając do całego ciastka. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasteczka świąteczne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Błyskawiczne, lekkie babeczki z owocami
2

Błyskawiczne, lekkie babeczki…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto wiśnia z kawą
2

Ciasto wiśnia z kawą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Owsiane babeczki ze śliwkami
2

Owsiane babeczki ze śliwkami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Koktajl ze szpinakiem i ananasem
1

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym
1

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki ze śliwkami
1

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
5

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym
1

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Hawajskie ciasto marchewkowe
2

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pudding chia z bananem i mango
2

Pudding chia z bananem i mango

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Koktajl marchewkowy z pomarańczą
2

Koktajl marchewkowy z pomarańc…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Relish śliwkowy
1

Relish śliwkowy

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne