Ciasteczka ryżowe

Pyszne i ekspresowe ciastka ze starego, maminego przepisu. Gorąco polecam. Jedynym problemem, który możecie napotkać to ciężko dostępny tradycyjny kleik ryżowy. Od razu dodam, że w takim wypadku można go zastąpić mąką ryżową lub płatkami ryżowymi. Standardowo ciastka mają jasny kolor, te są brązowe, gdyż użyłam cukru z palmy kokosowej. Zdjęcie - Ciasteczka ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 20-30 ciastek:

  • 180g kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • 200g ciepłego masła (zastąpiłam Finuu klasycznym)
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru
  • 100g rodzynek
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki należy ze sobą zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie, z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub większe. Spłaszczamy. Na blasze wykładamy papier do pieczenia i ciasteczka. Zdjęcie - Ciasteczka ryżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, ciastka pieczemy przez 15-20 minut na złocisty kolor.

Przepisy z tych kategorii

Bitki z makiem
1

Bitki z makiem

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Jogurtowe babeczki z porzeczkami

Jogurtowe babeczki z porzeczka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Muffinki z porzeczkami
1

Muffinki z porzeczkami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Rurki z konfiturą
5

Rurki z konfiturą

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

O zasadzie ograniczonego zaufania. I muffiny z porzeczkami

O zasadzie ograniczonego zaufa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką

Muffiny z jabłkiem, krówkami i…

mapik27 mapik27
Świat Ciasta