Ciasteczka – Płatki sniegu
Malownicze, dekoracyjne ciasteczka kruche w kształcie płatków sniegu. Ciasteczka, które zawsze można wykonać tuż przed Swiętami, a później zawiesić na zielonym drzewku.
Przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste, a dekorowanie lukrem przyjemne, również dzieci mogą przyłączyć się do wspaniałej ciasteczkowej zabawy.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g drobnego cukru
- 200 g niesolonego masła schłodzonego
- 1 jajo
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na lukier:
- 2 białka
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
oraz:
- srebrne cukrowe perełki
- niebieski barwnik ekologiczny /kilka kropel/
Wykonanie:
- Mąkę z solą przesiać, dodać kawałki masła i rozetrzeć w malakserze lub ręcznie.
- Dodać cukier, jajko i ekstrakt waniliowy.
- Wyrobić do połączenia składników.
- Uformować kulę lekko spłaszczyć, zawinąć w folię i schłodzić 30 minut.
- Następnie ciasto rozwałkować o grubości ok. 0,5 cm i wykrawać foremką kształty płatków sniegu.
- Ciasteczka wyłożyć na matę silikonową i piec do zarumienienia, w temp. 180 st. C przez 20 minut.
- Odstawić do całkowitego wystudzenia.
- Jajka sparzyć we wrzątku, następnie oddzielić dwa białka do naczynia.
- Wsypać cukier puder i dodać sok z cytryny.
- Ucierać do otrzymania lekko gęstej i błyszczącej masy, po czym odstawić na 15 minut.
- Poszczególne ciasteczka posmarować lukrem i odłożyć do wyschnięcia.
- Z pozostałego lukru oddzielić połowę masy, dodać kilka kropel niebieskiego barwnika.
- Białym i niebieskim lukrem zrobić obwódki płatków sniegu, udekorować perełkami.
Smacznego ?