Ciasteczka orzechowe
Śmiało mogę opisać te ciasteczka jako chrupiące, aromatyczne, po prostu pyszne. Jeśli ktoś lubi orzechowy smak, a wiem, że takich osób jest wiele, jest to odpowiednia propozycja. Polecam, bo są naprawdę pyszne. Przepis znalazłam w specjalnym numerze Dobrych Rad. Jest tam jeszcze cała masa innych fantastycznych przepisów i mam zamiar sporą część wykorzystać tylko pewnie na święta się nie wyrobię. Ciasteczek orzechowych już dawno nia ma a ja ciągle mam w pamięci ten smak i zapach jaki unosił sie po mieszkaniu.
Oczywiście ciasteczka orzechowe dołączam do akcji Cudawianki i Polinqi.
Składniki:
- 10 dag obranych orzechów włoskich
- 25 dag mąki
- 15 dag masła
- 80 g cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka likieru amaretto
Orzechy zmielić, przesypać do miski. Na orzechy przesiać mąkę, dodać cukier, masło, żółtko i amaretto. Składniki wyrobić na gładkie ciasto. Uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 60 minut.
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem. Dwie blachy wyłożyć pergaminem lub dokładnie nasmarować tłuszczem.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 4 mm. Następnie foremką wyciąć dowolny kształt. Ciastka porozkładać na blaszkach, każdą partię piec 10 minut. Wystudzić na kratce.
Ciasteczka można udekorować lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)