Ciasteczka miodowe
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 15minut
- Czas gotowania: 15minut
Zbliżąją się chłodne jesienne wieczory czyli pora delektowania się gorącą herbatą. A do niej proponuję dzisiaj kruche ciasteczka lekko pachnące miodem i cynamonem. Jeśli nie zjecie całej porcji od razu, ciastka można zapakować do puszki, doskonale się przechowują. Do przygotowania tych ciastek można użyć dowolnej foremki, ja użyłam stempelków.
Ciastka upiekłam w ramach akcji na FB. Jeśli macie ochotę na więcej zapraszam do obejrzenia innych propozycji.
Składniki:
- masło - 200 g
- mąka - 300 g
- miód płynny - 3 łyżki
- jajka - 3
- cynamon - 1 łyżeczka
- cukier puder do posypania
Instrukcje
Zimne masło posiekać z mąką i cynamonem, dodać żółtka i miód, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować, i wycinać ciasteczka dowolną formą. Układać na wysmarowanej masłem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)