Ciasteczka miodowe

Zdjęcie - Ciasteczka miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • Wynik: 30
  • Czas przygotowania: 15minut
  • Czas gotowania: 15minut

 

Zbliżąją się chłodne jesienne wieczory czyli pora delektowania się gorącą herbatą. A do niej proponuję dzisiaj kruche ciasteczka lekko pachnące miodem i cynamonem.  Jeśli nie zjecie całej porcji od razu, ciastka można zapakować do puszki, doskonale się przechowują. Do przygotowania tych ciastek można użyć dowolnej foremki, ja użyłam stempelków.

Ciastka upiekłam w ramach akcji na FB. Jeśli  macie ochotę na więcej zapraszam  do obejrzenia innych propozycji.

Składniki:

  • masło - 200 g
  • mąka - 300 g
  • miód płynny - 3 łyżki
  • jajka - 3
  • cynamon - 1 łyżeczka
  • cukier puder do posypania

Instrukcje

Zimne masło posiekać z mąką i cynamonem, dodać żółtka i miód, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować, i wycinać ciasteczka dowolną formą. Układać na wysmarowanej masłem blaszce. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Zdjęcie - Ciasteczka miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka kruche- przepis podstawowy
3

Ciasteczka kruche- przepis pod…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ptysie z bitą śmietaną

Ptysie z bitą śmietaną

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Kruche babeczki z kremem pâtissière i owocami

Kruche babeczki z kremem pâtis…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Herbatniki z mąki gryczanej

Herbatniki z mąki gryczanej

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Ptysiowe słomki
1

Ptysiowe słomki

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

 Ciasteczka na choinkę
1

Ciasteczka na choinkę

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze