Ciasteczka maślane z makiem

Ciasteczka maślane z makiem



Zdjęcie - Ciasteczka maślane z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiProste i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka z makiem. Ja wybrałam mak, ale mozesz go ominąć lub dodać swoje ulubione nasionka:chia, len czy sezam.

Upiekłam je z mąki orkiszowej chlebowej ale to nie jest obowiązek, dajcie taką z jakiej pieczecie najczęściej.

Ja chciałam zeby były zdrowsze, bo to co serwują nam producenci, jest szkodliwe. Szczególnie tłuszcze i syrop glukozowo-fruktozowy jako podstawowy skłądnik. Takie mam ostatnio przemyślenia że żywność oferowana w sklepie nas truje, szkodzi i znaczcąco wpływa na naszego zdrowie, niestety niekorzystnie.

400 g mąki

200 g masła

2 łyżki jogutru ( używam Maluta śmietankowy)

100 g erytrytolu/ ksylitolu/ cukru trzcinowego

2 jaja

szczypta soli

1łyżka maku

1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Masło potnij w kostkę i dodaj do malaksera wsyp mąkę i resztę suchych skałdników. Zmieszaj. Kiedy powstanie konsystencja mokrego piasku dodaj jogurt i wbij jajka. Wymieszaj krótko do połączenia się składników. Ciasto przełoż na stolnicę, uformuj kulę i rozwałkuj na ok. 0,5 cm. Wycinaj ciostka. Układaj na blasze wyłożonej papierem i piecz w 180 st.C przez 10-11 minut. Wyjdą 2 blaszki.

Jeśli ciasto będzie się kleiło to włóż go do lodówki na 30 minut i potem rozwałkuj.

Moje ciastko się nie kleiło ale lekko posypałam mąką.



Zdjęcie - Ciasteczka maślane z makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów