Ciasteczka maślane

Zdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie będę oszukiwać. Dla mnie przedświąteczny czas ma zapach masła i smak cukru. Nie wiem, co to opamiętanie. W grudniu moje szuflady pełne są czekolady, a każda puszka po brzegi wypchana jest ciasteczkami. Na przykład takimi. Idealnie kruchymi i maślanymi. Klasycznymi.

Zdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Takie proste, kruche, maślane ciasteczka to moi absolutni faworyci. Moim zdaniem, najlepszego ich smaku tajemnicą są dwie kwestie- doprawienie dobrej jakości wanilią (musi być prawdziwa- w lasce, paście lub naturalnym aromacie), a po drugie- dodanie sporej szczypty soli, która świetnie równoważy słodkie nuty.

Zdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji upieczenie ok. 30 maślanych ciasteczek, chociaż ich dokładna liczba zależeć będzie oczywiście od ich grubości i wielkości użytej foremki.

Zdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

****
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie wpisując „Boże Narodzenie” w wyszukiwarkę na blogu lub klikając w TEN link.

Zapraszam też do sięgnięcia po darmowy, bożonarodzeniowy e-book, jaki stworzyłam da Was jakiś czas temu. Tam inne  świąteczne przepisy! Oto LINK do niego.

Miłej lektury, udanego gotowania!

Zdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka maślane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki
  • cukier puder - 70 g
  • jajko - 1 szt (białko i żółtko oddzielnie)
  • naturalna esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • masło - 125 g, miękkie
  • mąka pszenna - 190 g
  • sól - duża szczypta
Sposób przygotowania

W misie miksera utrzyj żółtko z masłem, cukrem pudrem, solą i wanilią. Dodaj mąkę. Szybko zmiksuj na elastyczne ciasto.

Owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm (najłatwiej robić to kładąc na ciasto kawałek przejrzystej folii spożywczej i przez nią wałkować- nic nie będzie się przylepiać!). Wykrawaj foremkami kształty ciasteczek. Układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch każdego ciasteczka posmaruj białkiem jajka (pędzelkiem). Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 oC na ok. 10-12 minut.

Przed zjedzeniem ostudź :)

Przepisy z tych kategorii

Gofry budyniowe
1

Gofry budyniowe

Beti Beti
kruche babeczki

Orkiszowe ciasteczka z czekoladą low FODMAP

Orkiszowe ciasteczka z czekola…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Kruche ciasteczka orzechowe
1

Kruche ciasteczka orzechowe

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasteczka z ziarnami
1

Ciasteczka z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Muffinki cynamonowe z dżemem

Muffinki cynamonowe z dżemem

Patrycja Patrycja
Simply Food

Rożki waniliowe
2

Rożki waniliowe

mapik27 mapik27
Świat Ciasta