Ciasteczka kawowo-kakaowe
przepis:
200 g mąki pszennej
50 g mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
120 g masła
60 g cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
szczypta soli
1 jajko
polewa czekoladowa do dekoracji
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder, cukier waniliowy, kawę i kakao przesiać razem tak aby wszystkie składniki dobrze się wymieszały.
Następnie przesiekać je z zimnym masłem, dodać jajko i szybko zarobić ciasto.
Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wykroić gwiazdki.
Ciastka piec ok. 10 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180° C.
Po ostudzeniu gwiazdeczki udekorować polewą czekoladową.